DESGOVERN A LA BANYA D'ÀFRICA
Somàlia situa les cooperants en un bastió d'Al-Xabab
El Govern somali creu que les dones es troben al port de Kismayo, al sud
L'ofensiva militar contra la milícia acusada del rapte avança cap a l'interior

Refugiats somalis envolten un soldat de la Unió Africana a Mogadiscio, el 5 d’octubre. /
L'Exèrcit de Somàlia va assegurar ahir que la milícia islamista Al-Xabab, vinculada a Al-Qaida i presumpta autora del segrest de dos cooperants espanyoles a Kenya, reté les dues dones en un bastió sota el seu control al sud somali. La informació, no confirmada pel Govern espanyol, desmentiria que les segrestades estiguin en mans de pirates somalis, com s'havia especulat els últims dies, i obre seriosos interrogants sobre el seu futur.
Segons el general Iússuf Ahmed Dhumal, cap de les forces del Govern de Transició (GFT) de Somàlia al sud del país, les cooperants van ser traslladades dilluns a la ciutat portuària de Kismayo, des de Taabto, al nord, davant l'avanç de l'ofensiva conjunta de Kenya i Somàlia contra Al-Xabab. «Els nostres serveis d'intel·ligència a Kismayo van confirmar que les dones hi van estar retingudes una nit. Estem planejant qualsevol acció que pugui aconseguir-ne l'alliberament», va dir Ahmed Dhumal a l'agència Efe.
Malgrat aquestes informacions, el Govern espanyol no va confirmar ni va desmentir el parador de les cooperants. La ministra d'Exteriors, Trinidad Jiménez, va declarar que Espanya treballa «en tots els fronts diplomàtics», però sempre «amb molta discreció» i «prudència», va afirmar en una entrevista a RNE. Jiménez va afegir que l'ambaixador a Nairobi, Javier Herrera, manté «contacte permanent» amb les autoritats de Kenya en relació amb el segrest.
Montserrat Serra, de 40 anys, i Blanca Thiebaut, de 30, cooperants de Metges sense Fronteres (MSF), van ser raptades dijous a punta de pistola al camp de refugiats de Dadaab (Kenya), a escassos 100 quilòmetres de la frontera amb Somàlia.
COMBATS / En resposta a aquest i dos segrestos d'europees més en l'últim mes, Kenya va llançar una ofensiva militar contra Al-Xabab, a qui considera responsable, tot i que el grup islamista nega la seva participació. L'operació en territori somali va continuar ahir cap a la ciutat d'Afmadou, 620 quilòmetres al sud de Mogadiscio, després d'obtenir el control de Qoqani i Tabto el cap de setmana. Segons mitjans locals, els pròxims dies tindrà lloc «un important combat a Afmadou», va dir el rotatiu Daily Nation, en què els kenyans estaran recolzats per les forces del GFT i la milícia progovernamental somali Ras Kamboli.
Per la seva part, MSF es va mostrar ahir preocupada davant la possibilitat que l'escalada militar posi en perill les seves dues cooperants. El president de MSF a Espanya, José Antonio Bastos, va negar disposar d'informació «veraç» sobre el seu parador, i va demanar «cautela» als actors que intervenen per intentar resoldre el rapte. Mentrestant, a Mogadiscio, almenys cinc persones van morir en un atemptat terrorista amb cotxe bomba atribuït a Al-Xabab.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Educació a Catalunya Més del 40% d’aspirants a estudiar Magisteri a Catalunya no aproven les proves d’accés
- Crisi elèctrica Illa compareixerà el dimarts al Parlament per donar detalls sobre l'apagada
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- ENERGIA La presidenta de Red Eléctrica apunta a les elèctriques per l’apagada i descarta dimitir perquè a la seva xarxa «res va fallar»
- Nova instrucció als registres El Govern central aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer