UN INCENDI HA PROVOCAT LA TRAGÈDIA

Dos centenars de morts a l'explotar un arsenal militar al Turkmenistan

Les autoritats han donat l'ordre de detenir tothom que gravi imatges amb telèfons mòbils i càmeres

1
Es llegeix en minuts
EFE / Moscou

Unsdos centenars de persones han mort a prop de la capital delTurkmenistan, Aixkhabad, a causa de lesexplosionsque s'han produït en unarsenal militar, segons informa el diari digitalJrónika Turkmenistana.

“Prop de cent persones són militars i la resta població civil, nens inclosos", apunta el diari opositor al referir-se als morts. Segons sembla, la localitat que ha registrat més destrosses ésGunesh, pròxima aAbadan, ciutat satèl·lit de la capital d'aquest país banyat pel mar Caspi i veïna de l'Iran.

"Els militars recullen les restes dels morts als voltants de l'epicentre de l'explosió. Es tracta, fonamentalment, de restes dels soldats de lleva i oficials que servien a l'arsenal", assegura el portal informatiu centreasiàticNews-Asia.

Diferents versions

Mentre que fonts no oficials i mitjans digitals parlen que l'explosió s'ha produït en unmagatzem militar d'explosius, el Ministeri d'Exteriors del Turkmenistan indica que s'ha registrat en unmagatzem de material pirotècnicdestinat a focs artificials. A més, les autoritats turkmenes han informat queno hi ha víctimes mortals ni danys importants. "L'incendi ha estat ocasionat per les altes temperatures. No hi ha víctimes ni destrosses de consideració. A la població se l'està atenent amb ajuda mèdica i social", ha indicat una nota de la cancelleria turkmena.

Fonts citades perNews-Asiaassenyalen que l'incompliment del protocol de seguretatha provocat l'incendi a l'arsenal. Les altes temperatures han acabat causant lesexplosions de munició.

Control de les comunicacions

Notícies relacionades

Els habitants del país centreasiàtic es queixen que lescomunicacions via internet, telefonia mòbil i telefonia fixaestan pràcticamentfora de servei. Segons el mitjà digital, les autoritatsprohibeixen a la població informarsobre les causes dels incendis, morts, ferits i danys materials. "Prohibeixen parlar amb els familiars a l'estranger. Al pronunciar-se paraules com 'explosió', 'víctims' o 'Abadan', les converses telefòniques són bloquejades", explica el mitjà digital. A més, afegeix, "les autoritats han donat l'ordre dedetenir tothom que gravi imatges amb telèfons mòbils i videocàmeres".

El Turkmenistan, coneguda com la Corea del Nord centreasiàtica pel seu aïllament internacional, és una antiga república soviètica que acull les cinquenes reserves mundials de gas natural.