SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL PER A L'ANTIGA IUGOSLÀVIA

L'exgeneral croat Ante Gotovina, condemnat a 24 anys de presó per crims de guerra

Els jutges el consideren culpable de la mort de 150 civils serbis i de la deportació d'entre 150.000 i 200.000 persones

La sentència condemna el també exgeneral Mladen Maecak a 18 anys de presó i absol Ivan Cermak

L’exgeneral croat Ante Gotovina parla amb els seus advocats, aquest divendres, durant el judici del Tribunal Penal Internacional per a l’Antiga Iugoslàvia, a l’Haia.

L’exgeneral croat Ante Gotovina parla amb els seus advocats, aquest divendres, durant el judici del Tribunal Penal Internacional per a l’Antiga Iugoslàvia, a l’Haia. / JERRY LAMPEN (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / L'HAIA

Els jutges delTribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPII)han condemnat l'exgeneral croat Ante Gotovina a una pena de 24 anys de presó per delictes de crims de guerra i lesa humanitat contra elsserbis de Croàcia el 1995. Gotovina, per a qui la fiscalia demanava 27 anys de presó, ha mantingut durant el judici la seva innocència i la seva defensa ha argumentat que l'exgeneral va emetre ordres als seus subordinats per prevenir crims contra civils serbis.

L'exgeneral croat, de 55 anys, estava en parador desconegut des del 2001 i va ser detingut per la policia espanyola a finals del 2005 a l'illa canària de Tenerife. Per als exgeneralsIvan Cermak i Mladen Maecak, també acusats en el mateix procés, els fiscals demanaven 23 i 17 anys de presó. Aquests es van entregar voluntàriament el 2004. Finalment, els jutges han absolt el primer i han condemnat el segon a 18 anys de presó.

La fiscalia acusava Gotovina, Markac i Cermak de participar en "una empresa criminal conjunta" per expulsar els serbis de l'autoproclamada República Sèrbia de Krajina. Aquesta ofensiva croata, que va tenir lloc el 1995 i es coneix com a operació Tempesta, li va concedir a Gotovina el galó d'heroi nacional per recuperar la regió de Krajina per a Croàcia.

Atacs "intencionats i sistemàtics"

Notícies relacionades

Els fiscals, en canvi, consideren l'exgeneral croat un criminal de guerra que va permetre la mort de 150 civils serbis, així com la deportació d'entre 150.000 i 200.000 persones. En el que els fiscals han qualificat d'atacs "intencionats i sistemàtics", va morir majoritàriament gent gran, entre ells invàlids, alguns dels quals van morir carbonitzats a casa seva.

L'acusació va sostenir que l'ofensiva va ser planejada per líders croats, com el president Franjo Tudjman --ja mort-- i en estreta col·laboració amb l'Exèrcit. El judici als tres exmilitars croats va començar el març del 2008, i hi ha intervingut un total de 81 testimonis per part de l'acusació i de 57 per part de la defensa.