Desglaç amb l'Havana

Cuba instaura el marc legal per als acomiadaments massius

Cues per comprar la Gaseta Oficial que recull la normativa

Raúl Castro.

Raúl Castro.

1
Es llegeix en minuts
HUGO LUIS SÁNCHEZ
L'HAVANA

El procés d'acomiadament d'un milió de cubans, que en bona part ha de ser absorbit per l'autoocupació (el treball per compte propi), en el marc de les reformes impulsades pel president, Raúl Castro, va ser legalitzat ahir pel Consell d'Estat, segons recull la Gaseta Oficial.

L'anomenat «procés de reducció de plantilles inflades», que hauria d'haver començat a inicis d'aquest mes, havia caigut en uns llimbs en què ningú no sabia res fins ahir al matí, en què es van formar grans cues a les parades de premsa on es va distribuir la gaseta, en una edició «extraordinària especial», ja gairebé esgotada. El procés s'anirà ampliant en un termini de tres anys i afectarà inicialment 500.000 funcionaris des d'ara fins al març del 2011.

«Jo tenia l'esperança que es fessin enrere, però ja ho veu ho tiren endavant. Encara no ho he llegit però em sembla que m'he quedat sense feina», diu Jorge amb els dos números de la Gaseta a la mà, un de dedicat als acomiadaments i a l'«ampliació de l'exercici per compte propi» i un altre on es complementen aquestes disposicions mitjançant resolucions emeses pels ministeris del Treball i Seguretat Social, Finances i Preus, Transport, Agricultura, Banc Central i l'Institut Nacional de la Vivenda.

Notícies relacionades

Jorge treballa en un hotel de l'Havana, de propietat estrangera però administrat per cubans, i diu que una comissió l'havia cridat per avançar-li que en quedava fora perquè no era el més idoni. «Com que no m'havien dit res més, vaig pensar que no passaria i ara veig que sí que passarà», afegeix.

EL PLA / El pla governamental consisteix a fer que els treballadors per compte propi, una categoria suprimida fa 42 anys per Fidel Castro, es facin càrrec dels que quedin en atur. Contribuiran també substancialment a les arques d'Estat per cobrir les despeses en sectors com l'Educació i la Salut que són gratuïts i constitueixen els dos principals estendards del model cubà. Perquè el mateix comandant en cap ha dit que aquest sistema ja no funciona ni per a Cuba.