REPERCUSSIÓ A ESPANYA

Rajoy dóna via lliure al PPC perquè agiti la polèmica

Camacho passejarà avui una eurodiputada de Sarkozy per zones de gitanos de Badalona

Diu que «respecta» l'actuació de París i assegura que aquesta compleix la llei

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST BARCELONA
PILAR SANTOS BRUSSEL·LES

El PP va traslladar ahir a Espanya el debat suscitat a França per la decisió del president francès, Nicolas Sarkozy, d'expulsar col·lectius de gitanos romanesos de França. A Melilla, Mariano Rajoy va mostrar el seu «respecte» per l'actuació de Sarkozy: «Estic absolutament convençut que el Govern francès ho ha fet dintre de la llei. Respecto la decisió, que té un suport majoritari». Barrejant les coses, perquè el cas francès no afecta la immigració -els romanesos són ciutadans de la UE-, Rajoy va lligar la mà dura de Sarkozy amb la gestió del fenomen migratori: «El més important és l'ordre, el control, la llei i una política europea».

I amb les seves paraules va donar via lliure al PP català a explotar la qüestió. Perquè el partit que presideix Alicia Sánchez-Camacho ha invitat una eurodiputada de la UMP, la força política de Sarkozy, perquè avui mateix visiti barris de Badalona en què viuen col·lectius gitanos romanesos.

La immigració sempre entra en campanya, i en les files populars no hi falta qui vol associar el fenomen migratori amb un risc. Però si algú destaca en això, si algú ha fet d'aquesta qüestió la base de la seva carrera política, aquest és el líder del PP a Badalona, Xavier Garcia Albiol, que avui tindrà el seu dia gran: se'l podrà veure per la tele passejant Marie-Thérèse Sanchez-Schmid, eurodiputada de la UMP, per alguns barris com el de la Salut o Sant Roc, on viuen gitanos romanesos. Albiol ha sustentat la seva progressió en vots en la denúncia que alguns immigrants, i en particular els gitanos romanesos, dificulten la convivència i es dediquen majoritàriament a activitats delictives.

EL PPC I LA PRECAMPANYA / A la cita també hi aniran l'eurodiputat del PP Santiago Fisas i la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, que va defensar el dret a parlar d'immigració: «És una de les preocupacions dels catalans. El PP parla molt clar i sense complexos d'immigració». El PPC, desaparegut en una precampanya catalana en què l'independentisme i el seu futur s'emporten la part més important de l'atenció, sap que el dels forans és un camp en què acostuma a puntuar.

No només Rajoy va parlar ahir de les expulsions. A Brussel·les, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va demanar que no es «prejutgi» Sarkozy i va reclamar paciència per esperar que la Comissió Europea investigui i dictamini si França ha vulnerat el dret comunitari. Zapatero va demostrar la bona relació que manté amb Sarkozy

Notícies relacionades

-intensa especialment en el camp de la lluita contra ETA-, i va insistir que aquest té «arguments» per defensar les expulsions. Zapatero va recordar que Espanya «en alguna ocasió» ha tingut assentaments irregulars i que el seu Executiu va ordenar que fossin desmantellats. «S'ha d'intentar que no es produeixin. Una altra cosa és com es produeixen les devolucions, si hi ha empara legal, si es respecten les directives comunitàries i el principi de lliure circulació. Això s'ha d'analitzar».

El tema arribarà al Congrés: ERC va presentar una iniciativa en favor del col·lectiu gitano a la UE.