PRIMER PAÍS DE LLATINOAMÈRICA A APROVAR LA NORMATIVA

L'Argentina aprova el matrimoni homosexual després d'un tens debat de 15 hores

El Senat tira endavant el projecte de llei amb 33 vots a favor i 27 en contra

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT

En la nit més freda de l'any, i malgrat l'acarnissada oposició mediàtica de l'Església Catòlica, el Senat argentí va aprovar ahir una històrica llei que autoritza el matrimoni entre persones del mateix sexe. El projecte, sense precedents a la regió, es va imposar per 33 vots a favor contra 27 després de més de 14 hores d'una discussió per moments pujada de to i tenyida d'invocacions apocalíptiques de part dels impugnadors. En canvi, per a les forces que van recolzar la iniciativa, l'Argentina ha ampliat els drets civils de les minories.

El debat va ser seguit fins a altes hores de la matinada als voltants del Congrés per simpatitzants de les agrupacions que representen a la comunitat homosexual i personalitats de la cultura, que van esclatar d'alegria després de la votació. Al mateix lloc on, un dia abans, milers de persones s'havien reunit per rebutjar furibundament l'anomenat “matrimoni gai”.

“Els nens tenen dret a una mare i a un pare", va ser la consigna de la manifestació que havien convocat l'Església catòlica i un sector dels evangelistes. El matrimoni entre persones d'un mateix sexe va elevar l'enfrontament entre el Govern i l'episcopat. Pel cardenal Jorge Bergoglio, la llei que ha estat finalment aprovada busca "destruir el pla de Déu".

La presidenta Cristina Fernández de Kirchner va assegurar que els arguments utilitzats pels bisbes són de l'"època de la inquisició". Ela la llei va comptar amb el suport de forces heterogènies que excedien l'oficialisme. “Aquest és un dia històric”, va celebrar, visiblement emocionat, el socialista Rubén Giustiniani, un dels més pertinaços crítics dels Kirchner.

Minories discriminades

"No són qüestions religioses o morals les que estan aquí en joc. Estem plantejant-nos la responsabilitat que té la democràcia amb minories discriminades”, va reclamar durant la discussió la senadora Victoria Blanca Osuna, senadora per Entre Ríos de l'Aliança Front Justicialista.

El radical (oposició) Alfredo Martínez es va sumar al projecte amb el mateix raonament: "Sóc un home catòlic, no practicant. Però em vaig casar, tinc fills i estan batejats i em vaig sentir avergonyit de les paraules de qui hauria de ser el meu pastor. Monsenyor Bergoglio no havia d'haver dit que l'enveja del dimoni és la que està dins d'aquesta llei", va sostenir Martínez.

Fins al moment, només quatre ciutats argentines reconeixien la unió civil entre parelles del mateix sexe, encara que des del desembre s'han celebrat nou matrimonis homosexuals gràcies a habilitacions judicials, encara que alguns van ser anul·lats posteriorment.

El primer antecedent a la norma debatuda al Senat va ser la Llei d'Unió Civil de la ciutat de Buenos Aires, promulgada el 2002.

La situació a Amèrica 

En el context americà, l'Argentina s'uneix al Canadà en l'avançada de països que reconeixen els drets civils de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals (LGBT), en un continent més reticent que Europa a l'hora de concedir llibertats socials a aquests col·lectius.

Notícies relacionades

Mentre que les parelles de gais i lesbianes ja es poden casar al territori íntegre de països com Holanda, Espanya, Bèlgica, Sud-àfrica, Noruega, Suècia i Portugal, a Amèrica només les legislacions del Canadà i l'Argentina ofereixen aquesta possibilitat.

La batalla als Estats Units no es lluita a nivell nacional, sinó als estats, que majoritàriament compten amb lleis que defineixen el matrimoni com la unió d'un home i una dona. No obstant, en els últims anys s'han produït canvis importants, especialment després que l'estat de Massachusetts legalitzés les unions gais el 2003.