UN ARSENAL MILITAR PROVOCA UNA TRAGÈDIA A ALBÀNIA

Tirana tem nombrosos morts en l'explosió d'un polvorí

Els equips de rescat recuperen cinc cadàvers i hi ha 200 ferits

Una empresa dels EUA treballava al dipòsit desactivant munició antiga

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
TIRANA

Una sèrie d'explosions en cadena que van tenir lloc ahir en un dipòsit de municions de l'Exèrcit d'Albà-nia van causar "un nombre considerable" de morts, segons el primer ministre albanès, Sali Berisha. Al vespre els equips de rescat havien retirat cinc cadàvers, però la situació encara era caòtica, la instal.lació seguia en flames, i ningú dubtava que el saldo de víctimes seria molt més elevat. El ministre de Sanitat, Nard Ndoka, va xifrar en 200 els ferits traslladats als hospitals, alguns en estat crític.

El polvorí era a la localitat de Gerdec, a uns 12 quilòmetres de Tirana. La deflagració inicial es va produir cap al migdia i durant dues hores es van succeir les explosions a intervals més o menys regulars. La detonació va ser tan forta que es va poder sentir perfectament a 50 quilòmetres de distància. L'aeroport de Tirana, a diversos quilòmetres, va estar tancat durant mitja hora.

Una companyia dels EUA contractada per l'OTAN per desactivar munició antiga estava treballant al magatzem. "No sabem el nombre exacte de víctimes", va afirmar la portaveu de Barisha, Juela Meçani. "Però temem el pitjor per als tres equips, cada un de 21 persones, que hi treballaven en aquell moment. Alguns són ciutadans nord-americans", va afegir.

VEÏNS FERITS

La mateixa portaveu va assenyalar, però, que 110 persones eren al lloc de l'explosió. Molts dels ferits eren fora i van ser víctimes de l'ona expansiva. Almenys un ciutadà italià va patir ferides quan viatjava en autobús des de Tirana a Durrës. Alguns testimonis van assenyalar que entre els ferits també hi ha veïns de cases adjacents al dipòsit de municions.

Un canal local de televisió va assegurar que hi havia projectils escampats en un radi de dos quilòmetres al voltant del polvorí i que semblava que havia passat un tornado.

La ministra grega d'Exteriors, Dora Bakoyannis, va trucar al seu col.lega albanès i li va oferir medicines i també avions per traslladar ferits a Grècia. El seu col.lega macedoni, Antonio Milososki, que aquests dies està de visita a Albània, va anar a un hospital a donar sang.

Notícies relacionades

HERÈNCIA COMUNISTA

Durant l'època comunista, que va acabar el 1990, a Albània es van construir nombrosos dipòsits de municions. Davant el desig d'Albània d'entrar a l'OTAN, l'Aliança va demanar a Tirana que concentrés les municions més antigues a Gerdec per destruir-les. "El problema de la munició a Albània és un dels més greus, i és una amenaça contínua. N'hi ha una quantitat colossal i data des del 1945", va afirmar Berisha.