INTENSIFICACIÓ DE LA BATALLA DE LES PRIMÀRIES DELS ESTATS UNITS

Clinton carrega contra Obama per recuperar el terreny perdut

"El meu adversari fa discursos, jo ofereixo solucions", afirma l'exprimera dama

La candidata emet per primera vegada anuncis negatius sobre el senador

Una nena sosté un cartell de suport a Clinton en un míting a Texas.

Una nena sosté un cartell de suport a Clinton en un míting a Texas. / EFE / LARRY W SMITH

2
Es llegeix en minuts
JOAN CAÑETE BAYLE
WASHINGTON

¿És massa tard per a Hillary?, s'ha preguntat la revista Time, i amb ella una gran part dels analistes polítics nord-americans. La resposta majoritària és que no, que és prematur enterrar políticament una candidata com ella, però que Hillary Clinton necessita remuntar com més aviat millor i vèncer sense dubtes en les cites del 4 de març de Texas i Ohio. Per aconseguir la que seria la seva segona resurrecció en una carrera que semblava que havia de ser un passeig militar, Clinton ha reformat el seu equip (dos importants responsables de la seva campanya han dimitit) i busca un nou missatge. D'entrada, més crític i dur amb Barack Obama.

Aquesta vegada no és Bill Clinton qui assumirà el paper del gos mossegador. "El meu adversari fa discursos. Jo ofereixo solucions", ha repetit la senadora en les seves últimes compareixences públiques. A l'estat de Wisconsin, que vota dimarts que ve, la seva campanya ha començat a emetre el primer anunci propagandístic contra Obama. No és especialment sagnant tenint en compte el que s'estila en les campanyes nord-americanes, però sí que és significatiu: en l'espot, Clinton acusa Obama de no voler debatre amb ella.

L'acusació, com tantes altres coses que Clinton ha efectuat en aquesta campanya, pot tornar-se en contra seu. Vençuda sense pal.liatius en la carrera de recaptar fons, la campanya de Clinton exigeix molts debats per aconseguir més temps en els mitjans sense necessitat de gastar-se diners. Obama, per descomptat, no li concedirà aquesta gràcia, i limitarà les trobades. Ell mateix ja ha aconseguit, sense gastar-se ni un dòlar, un dels anuncis més poderosos de la campanya: el vídeo del Sí, podem que li va regalar Will.i.am dels Black Eyed Peas. Clinton, en canvi, sembla que no té qui li canti.

ESTRATÈGIES DIVERSES

Les estratègies dels dos adversaris demòcrates indiquen per on van les seves intencions. Mentre Clinton ja és a Texas pensant en el 4 de març, Obama s'ho pren amb calma i recorre Wisconsin, on aspira a aconseguir la novena victòria consecutiva i consolidar el seu avantatge en termes de delegats i, sobretot, políticament i mediàticament. La campanya d'Obama ha enviat als mitjans unes estimacions amb les quals afirma que, donat el sistema proporcional d'assignació de delegats, Clinton no només necessita guanyar en els estats que queden pendents, sinó que a més ho ha de fer amb un avantatge considerable.

Notícies relacionades

Seguint la tònica de la campanya, les primeres enquestes de Texas, Ohio i Pennsilvània (l'últim gran estat que votarà, el 22 d'abril) parlen d'un ampli avantatge de la senadora. A Texas i Ohio, l'exprimera dama té el suport dels hispans i la tercera edat. D'aquests dos estats, en dependrà en gran mesura el futur de la candidatura demòcrata. Els republicans, en canvi, ho tenen clar amb

John McCain, convenci o no els més conservadors. Romney va donar ahir suport al senador.