SEGREGACIÓ AL TRANSPORT URBÀ A CAUSA DE L'ASSETJAMENT SEXUAL

La ciutat de Mèxic posa en circulació tretze vehicles públics d'ús exclusiu per a dones

Grapejades i grolleries són un calvari quotidià per a les mexicanes

Una jove mexicana puja a un dels autobusos només per a dones.

Una jove mexicana puja a un dels autobusos només per a dones.

3
Es llegeix en minuts
TONI CANO
MÈXIC

"Es nota una gran tensió a l'ambient",afirma Lupita. No està parlant d'un antre perillós, sinó del transport col.lectiu de la ciutat de Mèxic."Els homes et miren amb insistència: primer t'assetgen amb la mirada--narra la dona--. N'hi ha que s'acosten, s'acosten, es freguen contra tu o et deixen anar a l'orella alguna grolleria, com a mínim un llefiscós 'mamacita...'".Totes expliquen el mateix que Lupita, perquè la pressió masclista, que moltes vegades acaba en violació, és el calvari quotidià de milions de mexicanes, a casa, al carrer o a la feina, però singularment al metro i l'autobús.

El Govern d'esquerres de la capital --que a aquestes altures pot presumir de casaments homosexuals, avortament lliure i gratuït, mensualitat per a les maltractades, suspensió voluntària de tractament per a malalts terminals i, al metro, fins i tot de lectura-- no podia deixar d'intervenir en un assumpte en què la ciutadania masclista no només es mostra reticent a canviar, sinó que a més, segons mostren les estadístiques, multiplica abusos i violacions. Dos autobusos amb foto i obra de la pintora Frida Kahlo van anunciar fa uns mesos la campanyaViatgem segures. De l'única forma que això sembla possible: en vehicles i vagons només per a dones.

"Ja era hora"

Abans, només el metro reservava a les hores punta els dos vagons davanters per a les senyores. L'anomenat metrobús de l'avinguda d'Insurgentes va incorporar la separació per a dones, persones grans i discapacitats. Finalment, la setmana passada, 13 autobusos exclusius per a dones es van distribuir en un parell de les rutes que més s'utilitzen de la ciutat, el passeig de la Reforma i l'Eje Central, amb una freqüència d'entre 20 minuts i mitja hora i com a preludi d'una mesura que s'estendrà a 15 trajectes."Ja era hora",sospiren les usuàries."No hi ha cap altra manera; no canviaran els homes, curts com els seus atributs",riu una.

"D'aquí a no gaires anys, hauran de ser meitat i meitat els autobusos i els vagons de metro, perquè cada vegada som més les dones que ens dediquem a treballar, a estudiar, que anem pel carrer",afirma Miroslava García, encarregada de polítiques de gènere al Ministeri de Transport i Vialitat local. Només al Districte Federal, que comprèn la meitat d'una megalòpolis de 25 milions d'habitants, hi circulen 30.000 microbusos, 97 autobusos articulats (metrobús), 1.400 autobusos, 327 troleibusos i al voltant de 110.000 taxis regulars.

Els xòfers, incloent-hi els concessionaris de microbusos i taxis, són els primers alliçonats amb cursos sobre la manera de tractar les usuàries. Els més sensibles expliquen que moltes vegades han hagut de"defensar passatgeres que eren grapejades per homes"i fins i tot trucar a la policia. Dos conductors dels nous vehicles exclusius per a dones comenten que"fins ara només hi ha hagut alguns insults"de passatgers rebutjats al pujar.

El Govern del Districte Federal també fomentarà els taxis conduïts per dones i amb servei només per a dones. I anirà augmentant l'espai d'andana i la quantitat de vagons de metro destinats a elles. Les senyores que utilitzen els autobusos de Reforma ja comenten que"viatjar només entre dones és molt més còmode".Alejandra afegeix:"Si a mi, que ja tinc 58 anys, els homes em segueixen molestant i se m'arrapen al cos, què no els deuen fer a les jovenetes".

Repertori obscè

Notícies relacionades

"De tot",coincideixen a assenyalar Lupita, Silvia, Fabiola, Yvonne i moltes altres. Dreta, qualsevol pot acabar"grapejada, pessigada, envoltada",enmig d'un"sandvitx".Assegudes,"els penis et freguen el braç"i"les mans van als pits i a les cames".En tot moment, les frases obscenes, les barroeres galanteries i propostes:"Qué buenas 'chichis' (pits) tienes", "te voy a agarrar bien las 'nachas' (natges)", "quiero contigo".Lesgüeras--rosses o de pell clara-- encara ho tenen pitjor.

Silvia explica:"Algunes porten agulles per punxar, però la majoria ens quedem callades i això fa que segueixi passant".Fabiola és de les que prefereixen"baixar del vagó abans que seguir suportant mirades fortes de luxúria",crida en cas que la toquin i contesta a les marranades amb un"¡digue-li a ta mare".Yvonne porta un pin i punxa fort:"Ni es queixen".Lupita mira d'ignorar-ho, però, igual que totes, està"hasta la madre",farta de l'assetjament masclista.