INCERTESA AL PAÍS AFRICÀ

El segrest de les cooperants a Somàlia entra en punt mort

Els captors exigeixen 170.000 euros per les dues empleades de Metges sense Fronteres

MSF afirma que la doctora espanyola va ser preparada per afrontar un captiveri

2
Es llegeix en minuts
JORDI CORACHÁN / BARCELONA

Tercer dia de segrest per a les dues cooperants de Metges sense Fronteres (MSF) a Somàlia. La metge espanyola Mercedes García Valcarce, de 51 anys, i la infermera argentina Pilar Bauza, de 26, seguien ahir a la nit en poder de quatre homes armats, i la situació pot allargar-se. L'ambaixador d'Espanya a Kenya, Nicolás Martín Cinto, va declarar ahir a la nit: "No és una cosa imminent, tot i que potser els fets em desmenteixen, però no crec que abans de l'1 o del 2 de gener això s'arregli". Al matí, els segrestadors van anunciar a una ràdio local que exigeixen un rescat de 170.000 euros.

Els experts opinen que les primeres 48 hores són primordials i que quan els captors demanen diners, les converses solen dilatar-se. Conscients d'això, els tres responsables de Metges sense Fronteres desplaçats a Bosasso, capital de la regió somali de Puntlàndia, van reclamar ahir a les autoritats que els permetin accedir amb un vehicle medicalitzat fins a la muntanya on es troben les captives. "Es tracta de verificar que es troben bé i que realment mengen i beuen, com asseguren", va manifestar ahir a aquest diari Carlos Ugarte, responsable de relacions Exteriors de MSF.

Tres experts en segrestos de l'oenagé prosseguien les converses amb les autoritats somalis per buscar una solució "no violenta" al segrest, però van expressar la seva negativa a pagar rescat "per evitar nous segrestos".

Ahir a la nit, uns 200 policies mantenien envoltats els segrestadors. Almenys, el Govern espanyol ha aconseguit que no assaltin el lloc per no posar en perill les dues sanitàries.

UNA FEINA "MOLT DURA"

Alfons Verdú, coordinador de MSF a Mogadiscio, va assegurar a aquest diari que Mercedes García, metge de família a Lleó, feia només una setmana que era a Bosasso com a responsable del centre de nutrició infantil. "Abans de sortir de la capital, va posar en marxa l'hospital infantil de Mogadiscio i va treballar molt durant un mes", va assegurar el responsable de MSF.

Verdú va afegir que García és una dona que sobresurt per la seva "preparació i veterania" entre els 600 cooperants que MSF Espanya té a tot el món. "És una dona forta i alegre que va rebre preparació psicològica per poder suportar un segrest. Si algú ho pot aguantar és ella", segons va afirmar.

Notícies relacionades

De García en parlen bé el seu cap i els seus col.laboradors. L'infermer Óscar Sánchez va treballar colze a colze amb la metge en la creació de l'hospital infantil, així com en la posada en marxa de tres ambulatoris a Mogadiscio. "És una professional molt competent i una persona molt sòlida i humana", va afirmar.

Tant Verdú com Sánchez van recalcar que la veien "molt feliç" a Mogadiscio i amb ganes d'anar a Bosasso per portar a terme el programa de nutrició per a 7.000 nens. "Els compostos alimentaris eren per als infants malnodrits, però els generalitzem a tots els nens amb problemes", diu Verdú.

Temes:

Somàlia