TENSIÓ AL CAUCAS

Instaurat l'estat d'excepció a Geòrgia

1
Es llegeix en minuts
DMITRI POLIKÀRPOV / MOSCOU

Després de cinc dies d'una tensa espera, el president prooccidental de Geòrgia, Mikhaïl Saakaixvili, va implantar ahir l'estat d'excepció al país durant 15 dies i va prohibir les emissions de ràdio i televisió privades. Poc abans, havia ordenat dispersar amb bales de goma i gasos lacrimògens una manifestació multitudinària de l'oposició que exigia la seva dimissió al centre de la capital georgiana, Tbilissi. Un total de 486 persones van resultar ferides a les protestes i 109 haver de ser hospitalitzades.

La cadena de televisió Imedi, que les autoritats consideren favorable a l'oposició, va haver d'aturar les emissions després que la policia antiavalots entrés a les oficines centrals. Aquesta cadena havia difós declaracions dels líders opositors i havia mostrat les imatges de la policia dissolent les manifestacions contra el president del país. Les autoritats georgianes també van posar fi a les emissions de Vavkasia, una altra cadena de televisió independent, de menys audiència que l'anterior.

Saakashvili va acusar els serveis secrets russos d'estar darrere de les manifestacions. "Durant el temps de vigència de l'estat d'excepció es prohibiran les manifestacions i mítings", va assegurar el primer ministre georgià, Zurab Nogaideli. "Tenim proves de les activitats subversives dels serveis secrets russos en territori georgià, i les revelarem. Moscou fins i tot va crear un Govern paral.lel preparat per reemplaçar-me abans de finals d'aquest any. No m'ho he pres seriosament. Desgraciadament, han tingut èxit en part", va dir Saakashvili.

Notícies relacionades

EXPULSIÓ

El president georgià va anunciar l'expulsió de diversos diplomàtics russos per mantenir contactes amb l'oposició. En total, tres treballadors de l'ambaixada van ser declarats persones no grates, segons un comunicat del Ministeri de Relacions Exteriors. Geòrgia també va cridar a consultes el seu ambaixador a Moscou i va convocar l'ambaixador rus a Tbilissi, cosa que anuncia un increment de la tensió de les relacions entre els dos països, que ja són complicades per elles mateixes a causa dels brots de separatisme de les regions d'Abkhàzia i d'Ossètia del Sud, recolzades per Moscou. Rússia va qualificar la decisió de Geòrgia de "provocació política irresponsable", a més d'anunciar una "resposta apropiada".

Temes:

Geòrgia