RESOLUCIÓ PARCIAL DEL CONFLICTE INTERNACIONAL PEL FIASCO HUMANITARI D'UNA OENAGÉ

Sarkozy obté la llibertat de les 4 hostesses en una fugaç visita al Txad

El president trasllada en el seu avió fins a Madrid les auxiliars, alliberades amb tres periodistes

El mandatari de l'Elisi pressiona perquè els detinguts francesos siguin jutjats a París

3
Es llegeix en minuts
ELIANNE ROS / PARÍS

Nicolas Sarkozy va reeditar ahir al Txad la gesta de la seva exdona amb l'alliberament de les infermeres búlgares. El president va realitzar una visita llampec a la capital, N'Djamena, i es va emportar de tornada en el seu avió els tres periodistes francesos i quatre dels set tripulants espanyols detinguts el 25 d'octubre juntament amb els sis membres de l'oenagé Arca de Zoè acusats de tràfic il.legal de nens. L'Airbus A319 presidencial va fer escala a la base de Torrejón de Ardoz (Madrid) a les nou del vespre per deixar les hostesses de la companyia catalana Girget. La comitiva va ser rebuda personalment per José Luis Rodríguez Zapatero. El president espanyol, que dissabte a la nit havia estat alertat per Sarkozy de l'operació, va agrair el rescat de les assistents de vol.

Després de desbloquejar la situació el dia abans per telèfon amb el president del Txad, Idriss Déby,Supersarkova sortir cap a N'Djamena a primera hora del matí. Dues hores va estar a la capital. El temps just per entrevistar-se amb Déby i realitzar una roda de premsa conjunta en què es va anunciar l'alliberament dels set europeus que el Govern del país africà admet com a aliens a l'activitat de l'Arca de Zoè, que pretenia traslladar a França 103 nens sense tenir permís per a això. No obstant, la justícia del Txad manté contra ells les imputacions de tràfic il.legal i estafa en el cas dels periodistes i de col.laboració i estafa per a les hostesses.

ALLIBERAR LA RESTA

Abans que Sarkozy aterrés a N'Djamena, l'Elisi havia parlat d'evacuar tota la tripulació espanyola, però les autoritats del país només van acceptar tractar el cas de les hostesses. L'auxiliar i els dos pilots hauran d'esperar. "Treballem amb Sarkozy perquè tornin a casa els que falten", va assegurar Zapatero en una compareixença conjunta a Torrejón. El president francès, per la seva banda, va afirmar que "tots han de tornar a casa sigui quina sigui la seva responsabilitat". Però cal respectar, va dir, "la sobirania i la justícia del Txad".

Tot i la tensió de la trobada, el president Sarkozy va manifestar en la conferència de premsa el seu desig que els sis cooperants francesos siguin jutjats al seu país. No obstant, es va cuidar de precisar que "la justícia txadiana té els seus procediments i els seus calendaris i França els respecta". Déby es va limitar a assegurar que el seu Govern no havia actuat sota cap tipus de pressió. En canvi, la justícia del Txad va denunciar l'existència de "pressions polítiques" de la "cúpula de l'Estat" per accelerar un procés que no havia de concloure fins dimecres.

ALLEUJAMENT

Després de ser alliberats, els periodistes francesos --Marc Garmirian (agència Capa), Jean-Daniel Guillou (agència Syncro X) i Marie-Agnès Peleran (France 3)-- van expressar el seu alleujament. Però mentre que Garmirian --autor d'un reportatge que demostra que els cooperants eren conscients que actuaven al marge de la legalitat-- va optar pel silenci, Guillou i Peleran van defensar els membres de l'Arca de Zoè. "No són criminals, poden ser idealistes, però han fet una bona feina", van indicar.

L'oenagé va ser interceptada a Abéché, a prop de la frontera amb el Sudan, quan intentava traslladar a França 103 nens suposadament orfes i refugiats del conflicte de Darfur. Tant les Nacions Unides com la Creu Roja han certificat que gairebé tots aquests nens tenen pares i procedeixen de poblacions txadianes. L'Arca de Zoè, que una vegada al Txad va canviar el seu nom pel de Children Rescue, només tenia permís per construir un centre d'acollida i un hospital.

Notícies relacionades

La crisi provocada per aquestes detencions s'ha produït en un moment molt delicat. La diplomàcia francesa treballa amb peus de plom perquè la situació no desemboqui en un conflicte diplomàtic a les portes del desembarcament de 3.000 soldats europeus a l'est del Txad per protegir els refugiats de Darfur. Un desplegament liderat per l'hexàgon, que posa la meitat dels efectius tot i les reticències del president del Txad, el seu aliat a la zona. Al règim de N'Djamena, debilitat pels atacs rebels al país, la crisi de l'Arca de Zoè li ha anat com l'anell al dit per promoure la seva imatge.

A França, en canvi, ahir seguien creixent les veus que reclamen la repatriació de tots els detinguts. El Govern ha obert una investigació per aclarir com l'associació va poder dissimular la seva identitat i els seus "estratagemes" davant les autoritats franceses.

Temes:

Txad