CRÒNICA DES DE PARÍS // JOSÉ A. Sorolla

Gairebé com sopar amb Catherine Deneuve

2
Es llegeix en minuts
JOSÉ A. Sorolla

París té 5.000 establiments (brasseries, bistrots,cafeteries) on es pot prendre una copa o menjar alguna cosa. Per distingir-se, cal recórrer, doncs, a la imaginació. És el que ha fet el productor cinematogràfic Pascal Cocheteux, que acaba d'obrir un restaurant decorat per l'actriu Catherine Deneuve.

Cocheteux va adquirir el 2001 el cine de barri Panthéon, a pocs metres de La Sorbona, que aquest any es converteix en centenari. El 2005, va decidir reformar-lo, però, en lloc d'instal.lar-hi les conegudes màquines de crispetes i de Coca-Cola, o de construir-hi una segona sala, va optar per obrir a sobre del cine un restaurant i saló de te per a cinèfils.

Va encarregar la decoració a la seva amiga Catherine Deneuve, que ha omplert el local, de 150 metres quadrats i una terrassa de 35, amb mobles i objectes trobats al magatzem de l'antiquari Christian Sapet o descoberts en les seves passejades per París.

El resultat és un espai elegant, il.luminat amb una llum tènue, que respira cine pels quatre costats. S'hi pot menjar assegut davant de sòlides taules de fusta o reclinat en un sofà de vellut vermell o en un divan blanc. I, quan el temps acompanya, ocupar les cadires de jardí de la terrassa, en què s'alça un vell projector cinematogràfic.

Tota la sala, amb terra de parquet, està completament envoltada per prestatgeries rodants que guarden col.leccions de la revistaCahiers du Cinéma, així com llibres sobre Marlon Brando, David Lynch, Romy Schneider, François Truffaut i Roman Polanski.

Una petita barra, a l'entrada, amb tres tamborets davant un gran mirall, i llums de pantalla negra i peus de diferents colors i materials --cristall de Murano, ceràmica-- per tota la sala creen l'atmosfera càlida buscada per Catherine Deneuve. A les parets hi pengen fotos de cine --Alfred Hitchcock, Marlene Dietrich, Alain Delon, Yul Brynner-- de la col.lecció particular de l'antiquari.

Alguns objectes pertanyen a l'attrezzo de pel.lícules. Un pot seure a la taula que surt aLe prix à payer,llegir al costat del llum taronja que apareix aBoarding gateo descansar a la butaca de cuir negre deL'age d'homme.

Però Catherine Deneuve ha fet alguna cosa més. "Ella ha confeccionat la carta i ha escollit la vaixella, els coberts, les postres, el cafè i els tes", diu Charlotte, que, amb Rubén, serveix els clients. De la llista de tes es pot elegir entreearl greyverd i negre,sencha(verd japonès),souchong(fumat de la Xina),yunnan(negre de la Xina) i negre de Sri Lanka.

Notícies relacionades

La carta és curta --sopes per 5 euros, plats del dia per 16, postres entre 4,50 i 6 euros--, però és exquisida: saltat de vedella, salmó fresc de Dinamarca, xarcuteria ibèrica, truita espanyola. El cuiner, Álex Pérez, és espanyol i, com Rubén López, havia treballat albistrotde la Maison de la Catalogne.

L'actriu ha actuat amb gran discreció --"no ha volgut cap foto seva al local"-- i no hi és habitualment, però alguna vegada, amb sort, se l'hi pot trobar. "Fa dues setmanes, va venir a dinar amb la seva filla, Chiara Mastroianni, i els seus dos néts", comenta Charlotte.