VISITA DELICADA

La cancellera alemanya no fa cas de la Xina i rep el dalai-lama

1
Es llegeix en minuts
EFE / BERLÍN

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha rebut el dalai-lama, màxim representant religiós i cultural del Tibet, i ha desatès així les advertències de les autoritats xineses sobre un empitjorament de les relacions bilaterals si es produïa la cita.

La visita havia estat declarada pel govern d'"intercanvi privat d'opinions" com a part de la pràctica habitual de Merkel de rebre representants de les diverses religions. Encara que no hi ha hagut declaracions en públic, el fet de rebre el dalai-lama a la Cancelleria és per a Pequín motiu suficient per interpretar-ho com una ofensa.

Aspiracions secessionistes

En dies passats, el Ministeri d'Exteriors xinès va convocar l'ambaixador alemany, Michael Schäfer, per transmetre-li les seves protestes i el desig que la reunió fos desconvocada. Pequín interpreta el fet que un cap de govern alemany hagi decidit per primera vegada rebre el dalai-lama com un suport indirecte al que considera aspiracions secessionistes del Tibet i, per això, com una "intromissió en afers interns".

Notícies relacionades

Dos dies abans de la trobada, el viceportaveu del Govern alemany, Thomas Steg, va assegurar que si bé Berlín recolzava les aspiracions del dalai-lama per una autonomia cultural i religiosa més gran del Tibet, considerava que qualsevol solució passa per un diàleg directe entre les dues parts. Per la seva part, el portaveu d'Exteriors, Martin Jäger, va recalcar que per al govern alemany "està fora de tot dubte" que la "regió autònoma del Tibet forma part de l'estat xinès".

La Xina va ocupar el Tibet el 1951 i des d'aleshores el considera part del seu territori. El dalai-lama viu en l'exili des del 1959.

Temes:

Dalai-lama