ONADA DE VIOLÈNCIA AL PAKISTAN

La reobertura de la Mesquita Vermella acaba en 15 morts

Un suïcida fa esclatar una bomba enmig d'un grup de policies en un mercat

Els radicals tornen a ocupar el temple per exigir l'alliberament del seu imam

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / ISLAMABAD

Almenys 15 persones van morir i més de 70 van resultar ferides ahir a causa de l'explosió d'una bomba als voltants de la Mesquita Vermella d'Islamabad. L'atemptat, protagonitzat per un kamikaze, es va produir poc després que islamistes radicals impedissin les oracions en la reobertura oficial del temple i s'apoderessin del complex per reclamar l'alliberament del seu imam, un cop superada l'oposició de la policia que envoltava el recinte.

El suïcida va fer esclatar la càrrega que duia després que la policia pakistanesa va llançar bombes de fum contra els centenars d'estudiants islamistes que havien tornat a ocupar la Mesquita Vermella en el dia de la seva reobertura. Els radicals reclamaven el retorn del maulana Abdul-aziz Ghazi, que continua detingut després d'haver estat arrestat durant el recent setge del temple per part de l'Exèrcit, que es va acabar el dia 11 amb una operació de desallotjament en què hi va haver almenys 100 morts.

BOMBA, GASOS I PEDRES

L'objectiu del suïcida era precisament un grup de policies que descansaven al mercat d'Aabpara, molt concorregut, després d'haver disparat gasos lacrimògens contra els manifestants, que els llançaven al seu torn pedres i pals. Un portaveu de la policia va declarar: "Un home va detonar els explosius que duia lligats al cos entre dues files d'agents". Almenys set van morir. I un testimoni va assegurar: "Hi va haver una gran explosió. Jo mateix vaig portar els cadàvers de tres civils i tres policies a les ambulàncies".

Al tancament d'aquesta edició, cap grup s'havia atribuït l'atemptat, que es produeix enmig de l'onada de violència que afecta el Pakistan després que la mesquita va ser assetjada durant una setmana i finalment assaltada per l'Exèrcit, l'11 de juliol passat.

Després de l'operació militar, el temple, devastat pels combats, va ser objecte d'intenses tasques de rehabilitació. Ahir, un imam designat pel Govern es disposava a dirigir la primera pregària del divendres, però en va ser expulsat per centenars d'estudiants radicals que exigien la tornada d'Abdul-aziz, detingut fa dies quan intentava fugir del recinte disfressat de dona.

Notícies relacionades

CONTRA MUSHARRAF

Els joves cantaven "Musharraf és un gos, mort al Govern" i vaticinaven que la mort a l'assalt del dia 11 de l'altre líder rebel de la mesquita, Abdul-raixid Ghazi --germà d'Abdul-aziz--, durà al país "la revolució islàmica".