DESASTRE AERI AL BRASIL

Un avió amb 176 persones s'estavella a l'arribar a Sao Paulo

L'aparell es va incendiar al xocar amb un tanc de combustible

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BRASÍLIA

Un Airbus 320 amb 176 persones a bord de la companyia Transports Aeris del Mercosur (TAM), la principal companyia del Brasil, va caure ahir a la nit a l'aeroport de Congonhas, ubicat a la zona sud de Sao Paulo, va travessar l'avinguda Washington Luiz, una de les principals d'aquesta megalòpolis, i es va estavellar contra un hangar de l'empresa, a tocar d'un dipòsit de gasolina. Al tancament d'aquesta edició hi havia almenys tres víctimes mortals, però se'n temien moltes més. L'avió provenia de la ciutat de Porto Alegre, al sud del Brasil.

En un comunicat, TAM es va abstenir la matinada passada de parlar de víctimes fatals. "En aquest moment no podem determinar l'extensió dels danys o de les possibles lesions sofertes pels ocupants de l'avió", va assenyalar. No obstant, una onada de pessimisme abatia els encarregats de rescatar-ne els ocupants. La feina es complicava per la dimensió de les flames. Desenes de dotacions de bombers intentaven desesperadament reduir l'enorme bola de foc provocada pel sinistre.

Als voltants del lloc, l'udol de les sirenes i els crits desesperats es fonien com un cor infernal. Els bombers van arribar a rescatar només sis persones, que van ser enviades als hospitals més pròxims. L'accident va obligar a suspendre tots els vols de Congonhas, l'aeroport de cabotatge de Sao Paulo, que connecta amb gairebé totes les ciutats d'aquest enorme país. L'avinguda Washington Luiz també va ser tancada a l'hora del sinistre, en què milions de paulistes tornaven a casa.

Les primeres informacions de l'accident posaven els cabells de punta dels televidents del Brasil. Un treballador de la línia aèria Varig sortia de la seva feina quan va sentir un fort soroll. Era l'avió de TAM, que primer va intentar aterrar a la pista principal de Congonhas. Però el pilot, segons sembla, havia perdut el control. La nau va travessar l'avinguda i es va introduir en l'àrea de dipòsits de la companyia, que està a poques illes del barri Surui. La nau va acabar el seu dramàtic recorregut incrustant- se en un dels seus dipòsits.

TORNAR A NÉIXER

"He tornat a néixer", va dir un empleat de l'empresa de vigilància privada SFT, Luiz Santos, que estava en un automòbil que va rebre parcialment l'impacte de l'avió sinistrat, que en va destruir la part del darrere. "L'he vist venint en direcció a nosaltres. He sentit el soroll de la turbina", va relatar a la premsa local. D'acord amb el testimoni, en el moment de l'accident hi havia moltes persones al lloc.

La pista principal de Congonhas havia estat objecte de reformes i va començar a funcionar novament el 30 de juny malgrat que encara no s'havien portat a terme alguns treballs per proporcionar més adherència als avions a l'hora d'aterrar, segons va informar el portal d'internet deFolha de Sao Paulo.

Notícies relacionades

L'accident de l'Airbus 320 de TAM té lloc quan el Brasil encara segueix commocionat per la tragèdia de l'octubre del 2005, quan una nau de l'empresa Gol va caure amb 158 passatgers a bord, en el que va constituir la pitjor tragèdia aèria del Brasil i Sud-amèrica.

Tan bon punt es va assabentar de l'accident, el president brasiler, Luiz InácioLula da Silva, va convocar els seus ministres per analitzar la situació creada pel sinistre.

Temes:

São Paulo