DIFÍCIL PACIFICACIÓ DE L'EXCOLÒNIA ESPANYOLA

Primera reunió en 10 anys entre Rabat i el Polisario

Les dues parts acudeixen a la crida de l'ONU per parlar sense condicions prèvies

El Marroc tan sols ofereix una autonomia i els sahrauís es mostren pessimistes

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Les paraules del Marroc parlen de fe i esperança, i les del Front Polisario, d'escepticisme. Malgrat les sempiternes diferències, les dues parts enfrontades pel Sàhara Occidental van arrencar ahir la seva primera trobada formal de diàleg en una dècada a Manhasset, a 30 quilòmetres de Nova York. I just abans de començar, les declaracions dels representants del Polisario i Rabat van deixar de manifest la dificultat perquè la trobada de dos dies, auspiciada per l'ONU, doni fruits concrets o permeti entreveure passos significatius que posin fi a un enfrontament que fa més de tres dècades que dura.

El cap de la delegació sahrauí, Mahafud Ali Beiba, ho va dir just abans d'entrar a Greentree, la finca que la fundació del multimilionari diplomàtic i filantrop John Hay Whitney ha posat a disposició de l'ONU per celebrar amb discreció la trobada. "No som optimistes --va reconèixer Beiba--. Pensem que la nova proposta marroquina no aporta res de nou i per a nosaltres qualsevol referèndum al Sàhara ha d'incloure més opcions a part de l'autonomia".

El marroquí Khalid Henna Weld al-Raixid, president del Consell Reial per a Afers Sahrauís, n'oferia una visió diferent. "El Marroc ve amb una gran fe i una gran esperança que aquest problema es resolgui en aquestes negociacions perquè ha durat massa temps i no ha aportat gran cosa als pobles del Magrib", va dir, i va assegurar que l'oferta d'autonomia és "el millor denominador comú".

Pel Polisario, aquesta proposta és "insuficient", com ho és qualsevol que no contempli el dret d'autodeterminació del poble sahrauí. Per als marroquins, l'única i exclusiva opció sobre la taula és atorgar autonomia al Sàhara però mantenint la sobirania del Marroc sobre aquest territori.

UNA DÈCADA DE SILENCI

Notícies relacionades

Els dos punts de partida auguren un resultat gris, però almenys aquesta vegada les dues parts estaran assegudes cara a cara. L'última vegada que Rabat i el Polisario havien parlat de forma directa sobre l'antiga colònia espanyola va ser el 1997, a Houston. A l'abril, el Consell de Seguretat va adoptar la resolució 1754, que els instava a negociar sense "precondicions". I aquesta crida va tenir la seva resposta en la reunió de Manhasset, en la qual participa també el representant de l'ONU per al Sàhara Occidental, Peter Van Walsoum, i alguns funcionaris algerians i mauritans.

També hi ha representants dels països del Grup d'amics --Espanya, França, el Regne Unit, Rússia i els Estats Units-- a Nova York. Encara que no participen activament en aquest diàleg, estan disponibles com a assessors per a les parts.