MISSATGE DE SEGRESTATS A COLÒMBIA

Polítics ostatges de les FARC volen que Uribe negociï

Els 12 diputats captius demanen un intercanvi amb presos o asil a Veneçuela

La guerrilla afirma que Ingrid Betancourt està vivint com qualsevol insurgent

2
Es llegeix en minuts
GLORIA HELENA REY / BOGOTÀ

Més esgotats, demacrats i desesperats que en l'últim vídeo divulgat fa dos anys, els 12 diputats de l'Assemblea de la província d'El Valle segrestats l'abril del 2002 per les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) van apressar el Govern colombià per pactar un intercanvi de presos amb la guerrilla, en un nou missatge divulgat diumenge. Alguns van demanar asil al Govern veneçolà i altres van plantejar noves propostes per aconseguir-ne l'alliberament.

"Davant la indiferència del Govern nacional i de la guerrilla de les FARC per aconseguir un acord que faciliti el nostre alliberament, sol.licito formalment al senyor president de la República de Veneçuela, Hugo Chávez, que em concedeixi l'asil polític", diu, en el nou vídeo, el diputat Nacianceno Orozco. Un altre dels ostatges assenyala: "Jo, Juan Carlos Narváez Reyes, imploro a la comunitat internacional més solidaritat, i al poble i al Govern de Veneçuela que em concedeixin l'asil".

LA PROPOSTA

Les FARC pretenen intercanviar uns 60 segrestats per mig miler de guerrillers presos. Entre els ostatges hi ha els 12 diputats, tres nord-americans, militars, policies i polítics, entre els quals hi ha Ingrid Betancourt. En un segon vídeo divulgat ahir, el comandant del Front 6 de les FARC va anunciar que l'excandidata presidencial té les mateixes condicions "per dormir, menjar i distreure's" que els guerrillers del campament on és. "L'apreciem i la respectem, i intentem facilitar-li un ambient favorable", va manifestar el guerriller.

Després de la difusió del primer vídeo, els familiars dels diputats van explicar que la sol.licitud d'asil és un recurs desesperat dels segrestats per aconseguir el seu alliberament davant la ineficiència del Govern colombià. "El Govern de Chávez serà l'interlocutor i el negociador del seu alliberament davant les FARC", va manifestar, optimista, Fabiola Perdomo, esposa de Narváez. L'ambaixador de Veneçuela a Colòmbia, Carlos Rodolfo Santiago, va dir que el seu país pot concedir l'asil, però va recordar que es necessita una sol.licitud oficial i la voluntat de la guerrilla colombiana d'alliberar els 12 diputats.

OPTIMISME

Notícies relacionades

El president, Álvaro Uribe, va celebrar que els diputats estiguin vius, va reiterar que un acord humanitari és important per al seu Govern i va dir que "si la condició és l'asil, el Govern no objecta". "Estem segurs que el president Chávez el concedirà", va dir.

L'optimisme i la tranquil.litat d'Uribe contrasten amb la desesperació que van expressar els diputats en el vídeo: "Al Govern i a les FARC els exigeixo demostrar una verdadera voluntat, i que concretin. No enganyin més els nostres familiars", va reclamar Carlos Alberto Barragán.