Entrevista en col·laboració amb el BBVA

«El ‘blockchain’ pot ajudar les empreses a ser més sostenibles»

  • BlueRoom Innovation és pionera en l’ús d’aquesta tecnologia per impulsar una economia més col·laborativa i descentralitzada

  • La seva fundadora, Denisa Gibovic, explica les claus d’aquesta gran base de dades digital, que converteix les transaccions en immutables

«El ‘blockchain’ pot ajudar les empreses a ser més sostenibles»
4
Es llegeix en minuts

-Fa temps que sona la paraula ‘blockchain’, però continua sent una cosa llunyana per a la majoria de població. ¿Com es podria definir de manera comprensible?

-D’una manera senzilla podríem dir que el ‘blockchain’ és una gran base de dades compartida entre diferents actors i descentralitzada. S’hi realitzen tota mena de transaccions que queden guardades en una estructura de blocs i que una vegada escrites és impossible modificar-les.

Però la immutabilitat de les dades no és l’únic avantatge de treballar amb ‘blockchain’. Quan es busca definir els seus avantatges, a mi m’agrada explicar que per prendre les decisions s’utilitza el que es diu un mecanisme de consens. En una xarxa ‘blockchain’, tots els que en formen part participen de les decisions mitjançant algoritmes acceptats en comunitat i que certifiquen les transaccions realitzades i gravades, cosa que atorga un grau de veracitat a la transacció molt elevat.

 -¿Quines noves oportunitats ofereix aquesta tecnologia?

 -En aquesta nova onada de transformació digital, aspectes com l’economia circular, l’economia col·laborativa, la cooperació i la descentralització estan accelerant l’aparició d’ecosistemes ‘blockchain’. Sense entrar a parlar sobre la seva aplicació al sector financer, tots aquells llocs o sectors en què participin diversos actors i on sigui necessari realitzar un seguiment i verificació de les dades són candidats a aprofitar al màxim els beneficis d’aquesta tecnologia. Per exemple, avui dia el ‘blockchain’ està demostrant ser extremadament útil per rastrejar materials en tota mena de cadenes de subministrament i crear les bases per obtenir dades transparents i immutables.

 -¿Quins serveis ofereixen als seus clients? Suposem que en un terreny tan innovador cal guiar-los des del principi.

 -A BlueRoom Innovation som pioners en l’aparició, participació i contribució als ecosistemes ‘blockchain’, i comptem amb la col·laboració de grans investigadors que apliquen models i conceptes nous constantment. Apliquem ‘blockchain’ en l’àrea del reciclatge i de l’economia circular en projectes d’elevat impacte com RECICLOS o PortNet. També treballem al costat d’artistes digitals, com Soliman López, en la creació de nous estàndard NFTs per a l’art digital i realitzem tasques de consultoria amb els nostres clients per ajudar-los a incorporar el ‘blockchain’ a la seva empresa.

Com comenta, al principi és molt important estudiar la necessitat de cadascun dels clients, per posteriorment realitzar una proposta conforme amb els seus objectius. Nosaltres acostumem a treballar primer realitzant una prova pilot o un MVP per a les noves solucions i posteriorment ajudem els clients a escalar el seu producte i si ho necessiten, els guiem i preparem el projecte per poder obtenir el finançament necessari que els permeti continuar desenvolupant-lo.

-En situació d’emergència climàtica, ¿com pot ajudar el ‘blockchain’ a incrementar la sostenibilitat d’una empresa?

-La tecnologia ‘blockchain’ pot acompanyar les empreses en la seva transformació cap a una empresa més justa, sostenible i responsable. Les empreses poden aplicar aquesta tecnologia per traçar qualsevol procés i gràcies a aquest traçat, aplicar els canvis necessaris que els permetin fer els seus processos més sostenibles i respectuosos amb el seu entorn.

També pot utilitzar-se per transformar la manera en què les empreses es relacionen amb actors del seu entorn o fins i tot amb els empleats, aportant transparència, rapidesa i participació de les decisions gràcies a la descentralització.

-¿Com ha sigut l’evolució de Blueroom Innovation i quina evolució preveuen en els pròxims temps?

 -Treballem amb tecnologia ‘blockchain’ des de l’any 2015, moment en què vam fundar l’empresa. Fins i tot prèviament els equips també havien estat treballant en projectes ‘blockchain’ en diferents centres d’investigació associats a la Universitat de Girona. Fa temps que ens hi especialitzem i això és una cosa que els nostres principals clients valoren moltíssim.

Hem anat creixent a poc a poc incorporant nous projectes a l’empresa. A finals del 2018 vam ser seleccionats en una convocatòria d’innovació oberta de TheCircularLab, el centre d’innovació d’Ecoembes, per portar a terme les primeres proves pilot de RECICLOS. Aquest projecte de reciclatge digital ha continuat avançant i ja s’ha expandit per totes les comunitats d’Espanya. Som els cocreadors, continuem sent el ‘partner’ de tecnologia i innovació per a les evolucions del producte i pròximament tindrem grans reptes per davant. Tota aquesta experiència ens ha permès preparar noves propostes per al sector del reciclatge i la gestió dels residus i ara mateix ens trobem en les fases inicials d’un projecte de reciclatge en ports, Portnet, com a soci tecnològic de l’Autoritat Portuària del Port de Palma de Mallorca.

Per a nosaltres el més important és oferir un servei pròxim i de qualitat als nostres clients i estem segurs del camí que volem construir i la manera en què volem continuar creixent. A mesura que anem donant a conèixer i explicant els avantatges d’adoptar la tecnologia ‘blockchain’ estic segura que aniran sorgint noves oportunitats i les anirem estudiant sempre garantint l’estabilitat de l’empresa i el benestar dels nostres clients.

Notícies relacionades

-¿Quina importància té el recolzament bancari en un projecte com el seu?

-BBVA ens ofereix serveis bancaris adaptats a una pime com la nostra. D’una banda tenen la plataforma de serveis ben digitalitzada, però sense perdre el servei directe i molt personalitzat de part dels seus professionals. A més, ens sentim ben acompanyats col·laborant amb una entitat compromesa amb el creixement sostenible.

Temes:

BBVA