NOU ÀMBIT ECONÒMIC

El Govern llança aquest dissabte el seu primer nanosatèl·lit a l’espai

El llançament tindrà lloc a les 7:07:12 h del 20 de març des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, i es podrà seguir en directe a través de la web

El Govern llança aquest dissabte el seu primer nanosatèl·lit a l’espai
2
Es llegeix en minuts

El dissabte 20 de març, a les 07:07:12 h (hora catalana), s’enlairarà des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, el primer dels nanosatèl·lits que el Govern de la Generalitat posarà en òrbita en el marc de la seva aposta per la nova economia de l’espai com a sector d’oportunitats i de futur per a l’economia catalana.

El nanosatèl·lit, que s’envolarà a bord d’un coet Soiuz 2, és un CubeSat de tres unitats que desplegarà serveis de connectivitat global d’internet de les coses (en anglès, IoT) en tot el territori català. Permetrà la comunicació i l’obtenció de dades en tot el territori, especialment en zones que avui no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals.

El nanosatèl·lit ha sigut desenvolupat per les empreses catalanes Open Cosmos i Sateliot en una aposta del Govern per un sector en creixement que es preveu que generi 1.200 llocs de treball en els pròxims quatre anys i 280 milions d’euros de facturació.

L’‘Enxaneta’ toca el cel en directe

El llançament del nanosatèl·lit es podrà seguir en directe a través de la web ensposemenorbita.cat, on ja està activat el compte enrere i des de la qual s’emetrà el senyal en directe 40 minuts abans de l’hora de l’enlairament.

El nanosatèl·lit ha sigut batejat amb el nom d’‘Enxaneta’ pels nens de Catalunya, gràcies a un concurs organitzat per l’informatiu infantil del canal Super3, InfoK. Més de 10.000 nens i nenes han participat en aquest concurs, promogut pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, amb la voluntat de fomentar les vocacions cientificotècniques entre els més petits. Amb aquesta iniciativa es pretén fer créixer l’interès dels joves per aquest nou sector d’oportunitats laborals i de futur com és la nova economia de l’espai.

«Catalunya, ens posem en òrbita»

El llançament d’aquest nanosatèl·lit suposa el tret de sortida de les missions satel·litàries de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, dissenyada per aprofitar i maximitzar les oportunitats d’un nou àmbit econòmic, el NewSpace, basat en l’ús de satèl·lits de petites dimensions que orbiten a baixa altura i en l’explotació de les seves dades amb l’objectiu de millorar els serveis de la Generalitat i de diferents sectors productius.

Actualment, formen l’ecosistema NewSpace a Catalunya més de 30 empreses emergents, algunes d’elles líders a escala mundial, 13 centres d’investigació i d’innovació i un incubador de negocis de l’Agència Espacial Europea (ESA BIC Barcelona).

Justament per donar a conèixer les oportunitats que representa aquest sector a Catalunya, el Govern ha activat la campanya «Catalunya, ens posem en òrbita», per conèixer de primera mà el testimoni d’una nova generació de joves catalans que, o bé s’han format a Catalunya, o bé desenvolupen projectes d’investigació o treballen en el sector aeroespacial des de casa.

Notícies relacionades

‘Catalunya, ens posem en òrbita’ vol donar a conèixer el talent d’aquells enginyers i emprenedors de Catalunya que estan complint el seu somni a Catalunya.