PARTICIPACIÓ

La ciutadania ja pot preguntar directament a membres del Govern

L'espai 'Jo pregunto' s'estableix com un nou canal bidireccional entre ciutadania i executiu

foto-pregunto-verges-copia

foto-pregunto-verges-copia

2
Es llegeix en minuts

El Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha presentat el projecte ‘Jo pregunto’, una eina de comunicació bidireccional que incentiva la interlocució directa amb la ciutadania i permet preguntar directament a membres del Govern. La iniciativa, liderada per la Direcció General de Participació Ciutadana i Processos Electorals, té com a principal objectiu incrementar la transparència i la rendició de comptes a la societat, així com contribuir que el Govern pugui fer una millor diagnosi de què interessa a la ciutadania en els temes d’actualitat política.

El projecte es va iniciar fa uns dies amb la compareixença en directe de la consellera de Salut, Alba Vergés, per respondre dubtes relacionats amb la gestió de la covid-19. A través de la pàgina web participa.gencat.cat, es va habilitar un espai en què la ciutadania va poder plantejar, durant dos dies, dubtes sobre la gestió sanitària feta pel Govern català. Els participants, a més, podien votar les intervencions d’altres usuaris i contribuir així a la tria dels temes més rellevants. En total, es van registrar, en aquesta primera edició, un total de 341 propostes ciutadanes.

L’equip de treball, integrat per la Secretària d’Atenció Sanitària i Participació i la Secretària de Transparència i Govern Obert, va acabar seleccionant les qüestions més votades i va agrupar les preguntes en tres àmbits temàtics: simptomatologia crònica en malalts de covid-19, tests PCR i desplaçaments i fases. D’aquesta manera, es va donar resposta a gairebé la meitat de les qüestions que havia plantejat la ciutadania i es van superar les 12 preguntes que en un principi es plantejava respondre per part de la consellera Vergés.

Aquesta setmana el conseller Buch respondrà els dubtes de la ciutadania sobre aspectes de seguretat durant la pandèmia de la covid-19 i el desconfinament

Aquesta setmana el conseller Buch respondrà els dubtes de la ciutadania sobre aspectes de seguretat durant la pandèmia de la covid-19 i el desconfinament

Notícies relacionades

És el primer cop que s’ha dut a terme una iniciativa d’aquest tipus a la Generalitat de Catalunya en què membres de l’executiu responen a preguntes directes de la ciutadania. El director general de Participació Ciutadana, Ismael Peña López, valorava l’èxit de l’experiència com un «tast de com està vivint la ciutadania en primera persona la crisi, el que els angoixa, el que els inquieta»: «Hem rebut preguntes que no s’havien abordat en compareixences prèvies».

Fruit d’aquest èxit i de la voluntat del Govern de fomentar la transparència i d’integrar l’opinió de la ciutadania en les accions de govern, aquest dimarts s’ha iniciat un nou ‘Jo Pregunto’ amb el conseller d’Interior, Miquel Buch. L’espai perquè la ciutadania pugui plantejar les seves preguntes s’ha obert aquest dimarts a les 9 h i es tancarà demà dimecres a les 15 hores. Les qüestions més votades les respondrà en roda de premsa el conseller Buch divendres al migdia en directe pel mateix portal participa.gencat.cat, acompanyat de càrrecs de Mossos d'Esquadra i Protecció Civil.

Temes:

Generalitat