El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Col·lectius vulnerables

El cens de persones sense llar de l’Hospitalet no es farà fins després de l’estiu

  • La licitació ha quedat deserta i ara l’ajuntament haurà de reiniciar tot el procés del concurs

  • La Fundació La Vinya ha organitzat una recaptació de fons per crear un espai per a les persones sense llar de Bellvitge i el Gornal

El cens de persones sense llar de l’Hospitalet no es farà fins després de l’estiu

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

El cens de persones sense llar que l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) va anunciar per a finals del 2022 no es podrà portar a terme fins passat l’estiu del 2023, després que la licitació per efectuar el recompte quedés deserta fa pocs dies.

Des del consistori expliquen que, com que cap empresa va arribar a fer una oferta al concurs, ara s’hauran de presentar les bases de licitació, treure de nou el concurs i esperar a rebre ofertes per poder valorar. En aquest sentit, des de l’Ajuntament de l’Hospitalet assenyalen que, una vegada es publiqui de nou l’anunci de licitació, parlaran amb les empreses i els organismes del sector per evitar que torni a quedar deserta.

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

En l’informe justificatiu del cens, des de l’ajuntament diuen que, per «poder portar a terme accions que donin una resposta real a la problemàtica existent de sensellarisme, cal un coneixement, minuciós i profund, sobre la situació de les persones». Així, remarca que una de les maneres d’accedir a aquest coneixement és a través de censos nocturns, «en període hivernal preferiblement».

De fet, els tràmits burocràtics per treure el concurs del cens ja no van arribar a temps perquè es portés a terme el 2022, com estava previst, i es va reprogramar per al març, encara dins del període hivernal, però la falta d’ofertes i tot el procés per tornar a treure la licitació impediran que es pugui portar a terme en breu.

Més de 90 persones al carrer

Des del consistori apunten que a la ciutat hi ha una trentena de persones sense llar que viuen –de manera fixa o temporal– al carrer. «Durant l’any 2021 es van atendre al carrer un total de 92 persones, que no van ser sempre les mateixes, ja que, a diferència d’altres ciutats, l’Hospitalet sol ser una ciutat de trànsit per a persones en situació de sensellarisme», van comentar llavors des del consistori.

Notícies relacionades

No obstant, durant la nit del 19 al 20 de maig del 2021, un total de 150 voluntaris de la Fundació La Vinya, Càritas, Creu Roja i les parròquies de la ciutat van fer també un recompte de les persones sense llar que en aquell moment hi havia al municipi i, com a resultat, hi van localitzar 92 persones sense llar. Fins aleshores, l’Hospitalet era l’única de les deu ciutats més poblades de Catalunya on no s’havia fet cap recompte de persones sense llar.

Així, també en l’informe justificatiu del contracte, l’ajuntament explica que el cens, més enllà del recompte, permet «conèixer el nombre i les característiques de les persones». «Permetrà tenir un control del nombre de les persones sense llar que hi ha al territori que pernocten al carrer, així com de la situació personal de cada una, a fi d’oferir-los entrar en el circuit dels serveis socials municipals», van remarcar des de l’Ajuntament de l’Hospitalet en el moment d’anunciar el cens.

Finançament col·lectiu per a un espai per a persones sense llar

La Fundació La Vinya, dedicada, entre altres funcions, a l’atenció i l’acompanyament de les persones sense llar dels barris del Gornal i Bellvitge de l’Hospitalet, ha impulsat una campanya de recaptació de fons per habilitar i reformar diferents espais perquè les persones que es trobin al carrer puguin acostar-s’hi una vegada a la setmana i trobar-hi un punt on cobrir necessitats bàsiques, com la dutxa o un servei de bugaderia.

No obstant, des de l’entitat comenten que la idea és també crear un lloc on les persones sense llar puguin descansar, prendre un cafè i conversar, a més d’habilitar un espai de cures on puguin rebre una primera atenció sanitària, en cas de necessitar-ho.

Des de La Vinya recorden que l’últim recompte fet a la ciutat, la nit del 19 de maig del 2021, va mostrar que almenys hi havia 92 persones que sobreviuen «al ras o a vehicles». «Des d’aleshores, s’ha comprovat que aquest nombre es va incrementant notablement», asseveren des de La Vinya.

«Amb l’Espai Obert pretenem oferir-los aquest recurs de suport de manera estable. Som conscients que és una petita resposta davant tota la complexitat d’aquesta realitat, però pensem que actualment cal donar-la», declara l’entitat.