El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Col·lectius vulnerables

Un desnonament a l’Hospitalet acaba amb un menor de 8 anys al carrer i dos detinguts

  • Després del desallotjament, el nen i la mare s’han traslladat al Prat, a casa de la seva germana, i l’ajuntament ha ofert plaça al pare a l’alberg local

  • El Sindicat de Llogaters de la ciutat assenyala que la família va ser víctima d’una presumpta «parella d’estafadors»

Un desnonament a l’Hospitalet acaba amb un menor de 8 anys al carrer i dos detinguts

Manu Mitru

5
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Els Mossos d’Esquadra han executat aquest dimecres 5 d’octubre un desnonament a una família en situació de vulnerabilitat –formada per un home, la seva dona i un menor de 8 anys– a l’avinguda Miraflors número 6 de l’Hospitalet de Llobregat (el Barcelonès), al barri de la Florida.

El desallotjament ha acabat amb dues persones detingudes: A. I., que residia al pis des de feia més de 10 anys, i el seu fill A. I. B., de 18 anys, que viu en un altre pis amb la seva mare i germana.

Segons relaten diferents fonts, en el procés del desnonament, A. I. s’ha autolesionat colpejant-se el cap contra una finestra. Així, segons els Mossos d’Equadra, A. I. «ha intentat agredir els agents» i, en el cas del fill, els Mossos diuen que «els ha descarregatcops».

Des de la família d’A. I., present en el procés, neguen aquests fets i expliquen que A. I. «s’ha posat nerviós» i, després de colpejar-se contra el vidre, els dos fills grans han mirat de detenir el pare perquè no continués ferint-se a si mateix i que, llavors, els agents els han retingut a tots dos.

«El meu pare estava amb el vidre al coll i després al pit, no els ha atacat. A mi també han estat a punt de detenir-me, però al final no ho han fet. I el meu germà només estava cridant perquè el meu germanastre de 8 anys estava presenciant els fets», assevera la Dina, la filla gran d’A. I., qui remarca que tant ella com el seu germà han rebut «cops» per part de la policia catalana després d’intentar frenar el seu pare.

Trasllat al Prat

Una vegada executat el desnonament, la família, deixant totes les bosses i objectes que han pogut treure al portal, s’ha traslladat a les dependències dels Serveis Socials hospitalencs per mirar d’aconseguir una solució d’emergència.

L’Ajuntament de l’Hospitalet explica que la família estava «controlada pels Serveis Socials municipals» i que, al ser el propietari un gran tenidor, han obert un expedient sancionador per no haver negociat un lloguer social.

La Dina comenta que el seu germà ha sortit en llibertat aquest mateix dimecres i que preveuen que el seu pare també ho faci. Així, al llarg del dia, ha pogut parlar amb el seu pare per telèfon, que li ha explicat que l’han portat al CAP, l’han curat i que li han donat un calmant.

Finalment, en el cas de la seva madrastra, Y. T., qui s’ha ensorrat al baixar al portal i treure les seves coses de l’ascensor, se n’ha anat amb el menor a casa de la seva germana, al Prat. Pel que fa al pare, des de l’Ajuntament de l’Hospitalet assenyalen que, una vegada surti en llibertat, se li oferirà un reallotjament temporal a l’alberg d’Els Alps.

Sense problemes fins al 2019

El desallotjament ha agafat per sorpresa veïns i coneguts, que han explicat com la família feia anys que era arrelada al barri i que no era conflictiva. Segons la Dina, a ells també els va agafar el desnonament per sorpresa: «Ens van notificar ahir, al portar un informe a Habitatge, que a les 12 h del mateix dia era el desnonament, però vam aconseguir ajornar-lo 24 h».

Des del Sindicat de Llogaters de l’Hospitalet i la mateixa Dina expliquen que A. I. es va separar de qui llavors era la seva dona –mare de la Dina i A.I.B.– el 2014 i que, en aquella època, A. I. va aconseguir firmar un un contracte de lloguer social per 200 euros al mes amb el BBVA per continuar residint al mateix pis després de firmar també la dació en pagament.

Així van estar A. I., la seva segona dona i el seu tercer fill «sense problemes» fins al 2019, quan van deixar de pagar. «Ell jura i perjura que anava al caixer a ingressar, però des del 2019 el compte on ingressava es va bloquejar», apunten des del Sindicat.

Presumpta estafa

«El 2019 li van canviar el codi del banc i vam escriure a la central, però mai van respondre», comenta la Dina. A principis del març, continua la Dina, A. I. es va presentar a un judici oral pels impagaments, però ho va fer sense advocat i li van donar «un termini perquè el seu advocat d’ofici hi presentés un recurs». «L’advocat el va presentar, però el van denegar i mai l’hi va dir. Al meu pare li va dir que s’havia paralitzat el procés», afegeix.

«Des d’Habitatge li van anar demanant papers, entre aquests l’informe de vulnerabilitat dels Serveis Socials. Entre el maig i el juny el va presentar a l’assistenta social, però mai es va arribar a enviar a Habitatge», narra la Dina. «Des del juny hem mirat de contactar amb l’assistenta social, sense èxit, fins que divendres passat van trucar al meu pare perquè es presentés aquell mateix dia a l’oficina d’Habitatge de l’Hospitalet», segueix.

Segons explica la Dina, a Habitatge els van avisar de l’arrencada del desnonament, però ells van comentar que «estava paralitzat». Amb tot, van arribar a aquest dilluns 3 d’octubre, quan «truca l’assistenta social per presentar els documents necessaris per redactar un nou informe de vulnerabilitat». Malgrat enviar-lo als respectius advocats, la Dina assenyala que Serveis Socials la va instar que anés dimarts a primera hora a «entregar-lo a l’advocada d’Habitatge en mà per si de cas».

A l’acudir a Habitatge per entregar l’informe, «ens van dir que el desnonament estava previst per a aquell mateix dia a les 12 h. Vam aconseguir ajornar-lo 24 h, però avui ja s’ha executat».

Notícies relacionades

Per la seva banda, des del Sindicat de Llogaters expliquen que, a més, hi ha hagut un «problema d’assessorament» i que «una parella d’estafadors del barri a qui van acudir els va dir que ja estava tot arreglat, però no era així». D’aquesta manera, lamenten que no els hagués arribat el cas amb més antelació: «Potser no hauríem aconseguit parar-lo, però podríem haver mirat més opcions».

Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet