El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

El món local, davant l’inici de curs 22-23

Aules buides, aules plenes: la caòtica preinscripció desajusta la Formació Professional a les ciutats

  • La realitat de la sobresaturació en les formacions conviu amb la d’una desocupació de fins a un 40% quan encara hi ha 20.000 alumnes sense plaça

  • Sindicats i consistoris coincideixen que els llimbs en què es troben en aquest inici de curs aquests milers d’estudiants han desconcertat les famílies

Aules buides, aules plenes: la caòtica preinscripció desajusta la Formació Professional a les ciutats

Ayuntamiento de L'Hospitalet

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Les aules dels cursos de Grau Mitjà i Superior de Formació Professional (FP) impartits a les grans ciutats catalanes han iniciat aquest curs 2022-2023 amb significatius desajustos. En funció de la família professional de les titulacions, la comuna realitat de la sobresaturació conviu aquesta vegada amb la d’una desocupació de fins a un 40%, una anomalia quan el curs ja fa dues setmanes que està en marxa.

Aquest singular escenari, que ha generat confusió i fins i tot irritació en les àrees educatives de diversos municipis metropolitans amb el Departament d’Educació de la Generalitat, és conseqüència que a aquestes altures del curs hi hagi encara i fins al pròxim 21 de setembre, quan Educació resoldrà l’assignació definitiva de places, uns 20.000 alumnes que desconeixen el seu destí educatiu immediat.

La voluminosa llista d’espera d’alumnes en els llimbs escolars una vegada començat el curs ha generat «molt desconcert en les famílies» i «una gran polarització en l’ocupació de les aules», afirma Rosa Vilaró, de la Federació d’Educació del sindicat Comissions Obreres (CCOO) a Catalunya. El retard en la preinscripció aquest inici de curs, assumeix Vilaró, ha provocat que «les aules buides en un 40%-50%, habitualment de famílies professionals industrials com Electromecànica, convisquin amb altres sense vacants disponibles».

Un d’aquests instituts públics amb aules encara despoblades és el Mercè Rodoreda de l’Hospitalet de Llobregat, amb fins a 26 i 28 vacants encara en Graus Superiors com Administració i Finances, Educació i Control Mediambiental o Química i Control Ambiental.

«Hi ha aules mig buides, amb alumnes que van a un ritme més lent esperant que s’incorporin els nous alumnes a partir del 21 de setembre», va afirmar el passat 13 de setembre el regidor d’Educació de la gran ciutat, David Quirós, que va liderar la reclamació municipal per «una millor planificació de l’FP».

La coexistència de desocupació amb ràtios altes

En el context metropolità, l’actual balanç de les matrícules a l’FP es presenta dispar no només entre municipis sinó entre famílies professionals de les formacions en el si intern d’una mateixa ciutat.

És el cas de la mateixa ciutat de Barcelona, on fonts del Consorci d’Educació asseguren que, malgrat que és perceptible l’increment en la demanda, a la gran urbs no s’ha estès la tendència de les aules buides, però sí que hi ha, segons dades d’Educació de places vacants, excepcions com el Grau Mitjà en Electromecànica de Vehicles Automòbils a l’Institut la Guineueta, encara amb una trentena de vacants.

Aquest mateix fenomen es produeix a Santa Coloma de Gramenet. La regidora d’Educació de la ciutat, Mireia González, explica que la Formació Professional a la ciutat fa equilibris sobre el contrast de tenir titulacions «amb demanda molt per sobre», com per exemple Auxiliar d’Infermeria, i disposar de vacants en altres formacions com Jardineria o Animació Socioesportiva, amb 31 vacants actualment a l’Institut la Bastida.

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

A l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, per la seva banda, fonts municipals comenten que «els nostres instituts tenen actualment les places cobertes». De manera que, quan es resolgui l’assignació definitiva de places, a la ciutat del Baix Llobregat «molta gent quedarà fora», al contrari del que potencialment pot passar respecte al Grau Mitjà de Guia en Medi Natural i Temps Lliure, cas destacat, amb 29 places disponibles encara a l’Institut Ferran Tallada de Barcelona i 30 places als Jesuïtes de Bellvitge a l’Hospitalet.

Una FP d’acord amb les ciutats

Una altra de les crítiques municipals generalitzades, més enllà del desgavell generat per la preinscripció aquest any, tracta sobre la planificació de quin tipus de formacions preveu Educació en cada municipi atenent les seves característiques.

Des de l’Hospitalet, el regidor David Quirós reclama que les noves titulacions «s’adaptin a la demanda laboral de cada territori», posant en valor dos eixos estratègics locals entorn dels quals poder formar els nous alumnes: el clúster biomèdic i el Districte Cultural. «Educació ha d’apostar per titulacions sobre la salut i les arts», apunta.

Notícies relacionades

En termes similars es pronuncia Mireia González, regidora d’Educació a Santa Coloma, que posa de manifest una demanda «desatesa» a la ciutat en l’àmbit de la salut, específicament en el que competeix a l’atenció a persones grans. «No podem respondre a la demanda real», conclou González, que també posa el focus local sobre els alts índexs d’abandonament prematur en la Formació Professional.

Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet