El Periódico de L'Hospitalet
Visibilitzar el col·lectiu
L’Hospitalet reivindica el seu orgull contra les agressions LGTBI-fòbiques en el primer ‘Pride’ de la seva història
La celebració de l’acte va estar precedida de polèmica per la retirada d’una bandera irisada durant les festes de Pubilla Cases
Des de l’entitat L’Horgull han presentat una denúncia davant la Síndica de Greuges perquè ho consideren una «vulneració de drets i llibertats fonamentals»
«És una data per sortir al carrer no només a celebrar, sinó a denunciar que, desgraciadament, les discriminacions cap al nostre col·lectiu encara formen part del nostre dia a dia», va exposar el manifest llegit per les entitats LGTBI+ de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) durant la celebració del primer ‘Pride’ de la història de la ciutat. Així, unes 250 persones, segons xifres de l’ajuntament, es van acostar el dimarts 28 de juny a la tarda al parc de la Marquesa de l’Hospitalet per formar part, d’una manera o altra, del Dia internacional de l’Orgull LGTBI+.
En la mateixa línia que les entitats, la regidora d’Igualtat i LGTBI, Laura García, va defensar la celebració d’aquest primer ‘Pride’ recordant que, quan parlem dels drets de les dones i del col·lectiu LGTBI, «per desgràcia, mai podem donar-los per conquerits, sempre hem d’estar fermes i atentes, perquè la història ens demostra que el patriarcat fa que siguin fràgils i puguem retrocedir».
Així, al llarg de la jornada, veïns de totes les edats van participar en un col·loqui sobre la diversitat sexual i de gènere, ballar en la festa final o, en el cas dels més petits, pintar-se la cara amb la bandera de l’arc de Sant Martí. Iniciatives ben valorades per veïnes com la Marta, que, malgrat no ser del col·lectiu, es va acostar al parc de la Marquesa amb els seus fills de 8 i 5 anys perquè opina que la presència del col·lectiu LGTBI en la societat hauria d’estar «molt més normalitzada». Acompanyant la Marta també hi va acudir la Nuria, que sí que forma part del col·lectiu LGTBI+. Segons la seva opinió, a l’Hospitalet de Llobregat encara «falta molt camí. Aquí no hi ha cap local del col·lectiu». Malgrat això, aplaudeix que a l’Hospitalet s’hagi optat per integrar el ‘Pride’ perquè «és necessari que en els municipis de l’extraradi de Barcelona també se celebri l’Orgull».
Entretots
¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat
Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana
Tanmateix, malgrat la bona acollida de veïns i associacions, la celebració de l’acte es va veure també marcada per la retirada d’una bandera irisada divendres passat, 17 de juny, en el context d’una actuació de les festes del barri de Pubilla Cases. Segons exposen des de l’entitat pels drets LGTBI+ L’Horgull, la regidora dels districtes IV i V, Lola Ramos, «va exigir la retirada de la bandera LGTBI+» de l’escenari de la festa major de Pubilla Cases «al·legant que s’havien rebut queixes».
Javier Garrigós, president de l’associació, afirma que des de L’Horgull «no entenem com en un moment on les agressions LGTBI-fòbiques no deixen d’augmentar i els discursos d’odi que promou l’extrema dreta són una de les nostres principals preocupacions, la regidora Lola Ramos opti per donar suport a aquests discursos i no donar visibilitat al col·lectiu». Al seu torn, en un comunicat, l’associació també alerta que algunes de les activitats reivindicatives i «sobre la diversitat afectiva, sexual i de gènere» s’havien «obviat o amagat» de la difusió de la festa.
📄 Comunicat sobre la voluntat de Lola Ramos, regidora dels Districtes IV i V, per invisibilitzar i discriminar el col·lectiu #LGTBI 🏳️🌈: Davant les seves greus decisions ❌ #LGTBIfòbiques, exigim responsabilitats! 🙅♀️#LHospitalet #LGTBIfòbia #Orgull #OrgullLGTBI pic.twitter.com/MWOPBotHU5
— L'Horgull 🏳️🌈🏳️⚧️ (@Lhorgull) 28 de junio de 2022
Denúncia a la Síndica
La polèmica ja ha arribat al si del consistori, on alguns dels grups de l’oposició com ERC i En Comú Podem s’han fet ressò. Per part dels republicans, a través del regidor Xavier Mombiela, es van traslladar ja diverses preguntes sobre aquests fets durant l’últim ple de juny. Així mateix, ERC ha registrat una petició d’informació sobre les actuacions de la regidora i el govern municipal en aquesta situació.
Per ara, l’executiu hospitalenc tanca files amb Ramos. Quan en la celebració del Pride li van preguntar per la polèmica i els motius que van portar a la retirada de de la bandera, Laura García manté que «hi ha moltíssimes versions diferents sobre un aspecte molt particular» i insisteix que des de l’executiu «apostem pels colors del col·lectiu, per la bandera». «No tenim cap problema, al contrari, és a la façana de l’ajuntament o aquí en el ‘Pride’. El lema d’aquest any de l’ajuntament és precisament ‘Més visibles que mai’», conclou la regidora d’Igualtat i LGTBI de l’Hospitalet.
Per part de L’Horgull, incideixen que aquests fets –la retirada de la bandera– «són intolerables a l’Hospitalet», motiu pel qual han presentat una denúncia davant la Síndica de Greuges perquè consideren «que una regidora no pot contribuir en la vulneració de drets i llibertats fonamentals».
Visibilitzar el col·lectiu
Més enllà de la polèmica amb Ramos i la retirada de la bandera, des de les entitats organitzadores del primer ‘Pride’ –L’Horgull, Alise i Les Bruixes– van celebrar que la segona ciutat més poblada de Catalunya s’hagi sumat a aquesta festa. Javier Garrigós assenyala que la seva associació es va crear el 2019 i que, tot i que ja tenien intenció llavors d’organitzar una festa com aquesta, no havien pogut fer-ho fins aquest any per les restriccions derivades de la pandèmia de la covid-19.
Notícies relacionadesIsabel Serrano, de l’associació Les Bruixes de l’Hospitalet, assegura que aquest ha sigut un «súper pas per a la ciutat». «Combinant la part més sindical i d’activisme amb la part lúdica podem arribar a més gent. Hem sumat molta part de la ciutat que està a favor dels drets i que amb actes com aquest és més fàcil que s’acostin», remarca Serrano, que diu que aquest és només el primer i que l’objectiu és millorar «fins fer-li la competència a Barcelona».
Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet
- Apunt Del miracle al cagòmetre
- A BCN li queden sis grans vies asfaltades per «humanitzar»
- Muntanyisme Mor un senderista de l’Hospitalet a l’entorn del cim Castell d’Acher
- Catalunya té en marxa projectes urbanístics en zones inundables
- El Govern català revisarà els indicadors perquè els pacients "estiguin ben atesos"