El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Mapa interactiu

De 128 a 60 en 6 anys: consulta en aquest mapa totes les oficines bancàries de l’Hospitalet

  • En la línia d’altres grans ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona, el municipi ha tingut una caiguda del 47% de sucursals des del 2015

  • Per barris, el Centre i Sant Josep són els que compten amb més oficines, mentre que els que menys són Bellvitge, el Gornal, Pubilla Cases i Can Serra

De 128 a 60 en 6 anys: consulta en aquest mapa totes les oficines bancàries de l’Hospitalet

Francisco José Moya

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

L’Hospitalet de Llobregat, en la línia de les ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona (demarcació estatal més afectada amb una reducció de gairebé el 70% d’oficines a BCN província del 2008 al 2021), no és una excepció a la tendència del progressiu tancament de sucursals bancàries.

De fet, aquest tancament de sucursals, que està propiciant que fintech’s bancàries com Nickel aprofitin la infraestructura d’administracions de loteria com El Trevolet de l’Hospitalet per prestar serveis financers, és una de les principals preocupacions veïnals que la Síndica de Greuges de l’Hospitalet va destacar en el seu Informe Anual del passat 2021.

Segons dades públiques del Banc d’Espanya, l’Hospitalet ha passat de les 128 oficines d’entitats de crèdit registrades –sumant bancs i cooperatives de crèdit– el març del 2015 a les 60 oficines registrades (– 47%) el desembre del 2021. En el mateix rang temporal, la caiguda en altres grans ciutats catalanes ha sigut homologable: -43% a Barcelona ciutat; -47% a Terrassa; -43% a Badalona; o -41% a Sabadell, per exemple. El següent gràfic mostra el decreixement local a l’Hospitalet.

Per districtes, les demarcacions de l’Hospitalet que avui compten amb més oficines són el districte I (barris del Centre i Sant Josep) i, en menor mesura, el districte III (Santa Eulàlia i Granvia Sud), mentre que els barris on la ciutadania disposa de menys oficines són els dels districtes VI i V: Bellvitge, el Gornal, Pubilla Cases i Can Serra.

En el següent mapa es poden visualitzar i comparar les sucursals registrades a l’Hospitalet tant el 2015 com el 2021. Clicant sobre cada punt s’accedeix a l’entitat de la sucursal i la seva ubicació dins el municipi.

Bancs, ciutats i viceversa

A finals del 2021, el barri del Gornal de l’Hospitalet, un dels enclavaments locals que compten amb menys oficines bancàries en l’actualitat, va representar el xoc entre el tancament de sucursals i les necessitats veïnals a les ciutats, especialment de la gent gran.

Davant l’anunci de Caixabank de tancar l’última sucursal del barri, fet que hagués comportat que la ciutadania es veiés obligada a desplaçar-se fins a Bellvitge per rebre el servei bancari, els veïns es van mobilitzar i van rebre el suport municipal.

«Després de negociar amb Caixabank, vam aconseguir que, malgrat el tancament de la sucursal, deixessin un caixer al barri. De fet, continuem negociant perquè en posin un altre, ja que en aquest barri hi ha moltes persones amb discapacitats i volem evitar desplaçaments per fer operacions bàsiques», assenyala Maria Teresa Revilla, regidora del districte del Gornal.

Notícies relacionades

Per la seva banda, i davant les queixes d’entitats pels drets de la gent gran, la banca es va comprometre a principis d’aquest 2022 a impulsar un pla per millorar l’atenció de la gent gran. A títol d’exemple, fonts de Caixabank, el banc amb més implantació a Catalunya avui (911 oficines), asseguren que l’entitat «s’ha compromès a no abandonar places on sigui l’única entitat financera amb presència a la localitat», a més d’emfatitzar mesures com l’ampliació d’horari de caixa a les oficines.

Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet

Temes:

Ajuntaments