El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Càncer

L’Hospital de Bellvitge de l’Hospitalet lidera la cirurgia oncològica complexa a Catalunya

  • El 2021 va fer més de 700 intervencions

zentauroepp51201931 16 01 2018 hospital de bellvitge  salud espa a europa catalu201016191421

zentauroepp51201931 16 01 2018 hospital de bellvitge salud espa a europa catalu201016191421 / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
ACN

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) és el que realitza més procediments de cirurgia oncològica complexa a Catalunya. Segons les dades disponibles, de gener a novembre del 2021 es van realitzar 713 intervencions. Del total, 187 cirurgies van ser per tumors cerebrals, 186 per càncers de pulmó, 153 per càncer de fetge, i la resta, en menor nombre, per càncers de recte, estómac, esòfag i pàncrees. El CatSalut ordena l’atenció oncològica d’alta especialització de manera que un nombre limitat de centres concentrin els procediments que necessiten una atenció multidisciplinària especialitzada i un alt grau d’experiència.

En el cas del HUB, la majoria de la cirurgia oncològica complexa es porta a terme en pacients d’una àmplia zona de més de 2 milions d’habitants que inclou tot l’eix sud de Catalunya, des de l’Àrea Metropolitana Sud de Barcelona fins a les Terres de l’Ebre.

«Concentrar la cirurgia més complexa en pocs centres facilita que els equips adquireixin una gran experiència i això després es reflecteix en els resultats. Són cirurgies que necessiten equips coordinats i habituats a aquest tipus d’intervencions com ara cirurgians, anestesiòlegs i professionals d’infermeria especialitzats», destaca Álvaro Ochoa, subdirector mèdic del Procés Quirúrgic del HUB.

Transformació digital de l’anatomia patològica

Així mateix, el HUB té també un paper avançat en l’àmbit de l’anatomia patològica, que és l’especialitat que realitza el diagnòstic i la classificació del càncer a partir de mostres de teixit (biòpsies) o cèl·lules (citologies).

En aquest sentit, es pot destacar la seva participació en el projecte DIGIPATICS de l’Institut Català de la Salut (ICS), que implicarà la digitalització de totes les mostres. Això permetrà compartir casos difícils entre diferents hospitals en temps real, valorar amb més precisió els biomarcadors i, en darrer terme, generar algoritmes d’intel·ligència artificial que ajudin els anatomopatòlegs al diagnòstic i classificació dels tumors.

Les Unitats Funcionals d’Atenció Oncològica

L’activitat oncològica de l’Hospital de Bellvitge de l’Hospitalet es porta a terme en el marc de les Unitats Funcionals d’Atenció Oncològica, estructures organitzatives que agrupen a professionals de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de l’Institut Català d’Oncologia per oferir als pacients una atenció oncològica integral i eficient.

Notícies relacionades

Aquestes unitats mixtes permeten que el pacient tingui una única porta d’entrada, que rebi la valoració inicial, el diagnòstic i el tractament per part d’equips interdisciplinaris especialitzats en cada tipus de càncer, i pugui ser visitat simultàniament per tots els especialistes necessaris en un mateix espai.

Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO