El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Amb la participació de les famílies

Triat el projecte de construcció de l’escola Paco Candel de l’Hospitalet de Llobregat

L’edifici, de dues plantes i tres patis, s’aixecarà als mateixos terrenys que ocupen actualment els mòduls provisionals

Triat el projecte de construcció de l’escola Paco Candel de l’Hospitalet de Llobregat
2
Es llegeix en minuts

Un edifici de dues plantes amb tres patis i envoltat de jardí. Així serà la nova escola Paco Candel, al barri de Santa Eulàlia de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), segons el projecte triat en un procés de selecció on ha participat el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, el consistori i, per primera vegada, arquitectes designats per l’Associació de Famílies d’Alumnes del centre.

Es tracta d’una obra que portarà a terme l’ajuntament i que ha de ser finançada per la Generalitat, segons l’acord marc de col·laboració firmat per les dues administracions. Està previst que a finals d’aquest any estigui redactat el projecte, el 2022 es faci la licitació de les obres i comencin els treballs, i que l’escola estigui acabada el 2024.

El nou edifici, de dues plantes –amb dos volums de diferents alçàries connectats per una plaça-pont– i una superfície total de 7.173 metres quadrats, s’aixecarà als mateixos terrenys que ocupen ara els mòduls provisionals on s’imparteixen les classes, al carrer de l’Aprestadora, 121-125, al barri de Santa Eulàlia.

Amb orientació climàtica

El projecte guanyador, de Comas-Pont Arquitectes, incideix en l’optimització dels espais respecte a la seva orientació climàtica –amb aprofitament de la llum i la ventilació naturals– i l’aparició de zones susceptibles de ser utilitzades de forma flexible i integradora.

Proposa la creació de tres patis, amb un espai central, i la plantació d’arbres a tota la parcel·la, com un jardí, perquè l’edifici se situï entre l’arbratge i l’espai verd exterior. A més, les aules disposaran d’unes ampliacions en forma de terrasses que funcionaran com a aules exteriors i s’utilitzaran materials sostenibles, com la fusta i la ceràmica.

El nou equipament tindrà espais diferenciats per a l’alumnat de les etapes educatives d’infantil i primària, amb punts comunitaris de trobada; un volum amb gimnàs i vestuaris que permetrà l’accés independent a la pista poliesportiva fora de l’horari escolar; i, entre d’altres, serveis de biblioteca, aula d’informàtica, menjador i cuina.

Entre 31 propostes

Al concurs de projectes es van presentar 31 propostes, de les quals van quedar finalistes i van passar a la segona fase de selecció les cinc millor puntuades. El jurat va examinar aquestes propostes tècniques i va atorgar les puntuacions d’acord amb barems relacionats, entre d’altres, amb la qualitat funcional i arquitectònica, l’adaptació al programa educatiu de l’escola, els espais exteriors i els criteris saludables i de sostenibilitat, aspectes que representen el 95% de la valoració.

Notícies relacionades

Arran de la nova llei estatal de contractes del sector públic i de la nova llei de l’arquitectura de Catalunya, és la primera vegada que l’Ajuntament de l’Hospitalet utilitza el sistema de jurat format per experts per a una adjudicació, en aquest cas la redacció del projecte bàsic i executiu del centre d’educació infantil i primària Paco Candel.

Més notícies de l’Hospitalet en l’edició local d’EL PERIÓDICO