El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

AVINGUDA DE SEVERO OCHOA

El 'carrer dels aldarulls' de l'Hospitalet

Els veïns denuncien un «increment de tràfic de drogues, baralles i incivisme», mentre que els Mossos alerten d'un «repunt» de desordres públics

Fa unes setmanes es va viralitzar un vídeo sobre una batalla campal a la zona on a un home que va acabar a l'hospital li obrien el cap amb un patinet

zentauroepp49889060 mossos hospitalet190923114712

zentauroepp49889060 mossos hospitalet190923114712 / FERRAN NADEU

7
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

Tretze mossos de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) s’alternen per patrullar l’avinguda deSevero Ochoa de l’Hospitalet de Llobregat davant de la mirada atònita dels veïns. Uniformats i armats amb metralletes, els agents formen part d’un dispositiu estable de reforç de la seguretat ciutadana, que evita que es generin aldarulls en aquesta zona concreta de la ciutat.

Durant el migdia l’avinguda està relativament tranquil·la, amb les terrasses dels bars gairebé buides. «Només hem fet un parell d’identificacions per tinença d’estupefaents», informa un dels agents. «¡A les vuit del vespre hauríeu de ser aquí i no ara!», els increpa una veïna. «De matinada és quan hi ha xivarri i no apareix ni un policia», es queixa, mentre s’allunya amb el carretó de comprar.

La demanda de més presència policial «és una de les peticions veïnals més recurrents», justifica Daniel Jiménez, president de l’Associació de Veïns de Pubilla Casas, barri a què pertany l’avinguda de Severo Ochoa. «Hem notat un increment de tràfic de drogues, baralles, i incivisme en aquesta artèria de la ciutat i els seus carrers circumdants, i per això també demanem a l’ajuntament que faci complir les normatives municipals quant a les llicències i als horaris dels bars», afegeix.

Els ARRO patrullen per l’avinguda de Severo Ochoa davant de la mirada atònita dels veïns / ferran nadeu

Per la seva part, l’intendent en cap de la comissaria dels Mossos de l’Hospitalet, Josep Lluís Grasa, confirma a EL PERIÓDICO que aquest estiu hi ha hagut «un repunt» de delictes de desordres públics, sobretot «relacionats amb l’incivisme», i que, per aquesta raó, s’ha decidit reforçar la presència policial a la zona. «Que els veïns no ens vegin no significa que no siguem presents. Hi ha vegades en què anem de paisà i d’altres uniformats com a acte dissuasiu», aclareix. 

De la mateixa manera, la regidora del districte, Lola Ramos, assegura que l’Ajuntament «és conscient» de la problemàtica però considera que «no s’han de sobredimensionar els fets». «Des de la regidoria ens personem activament a la zona, de dia i de nit, comprovant que els bars tanquin a la seva hora; i malgrat algunes baralles puntuals, considerem que l’avinguda està bastant controlada», comenta.

No obstant, tot i que no hi ha dades públiques concretes de l’avinguda de Severo Ochoa, segons les xifres del mapa delinqüencial de la web dels Mossos d’Esquadra, del gener al juliol del 2019 es van produir 108 delictes contra l’ordre públic a tot l’Hospitalet, dels quals 29  –el repunt més alt– es van concentrar el juliol passat, la qual cosa significa un augment del 123,07% respecte al mateix mes de l’any passat.

La transformació de la Severo Ochoa

L’avinguda de Severo Ochoa és una de les artèries principals de Pubilla Casas, i on es concentra gran part dels equipaments municipals i l’activitat de la zona. El barri forma part del districte V de l’Hospitalet, amb una alta densitat de població i un alt índex d’immigració.

«Pubilla Casas és un èxit de construcció col·lectiva. Els veïns són gent lluitadora i treballadora i, des de fa uns 15 anys, la zona s’ha hagut d’adaptar a un canvi de població nouvinguda. Primer van ser persones d’origen magribí i després, sud-americà. I a Severo Ochoa es concentren molts ciutadans de la República Dominicana», descriu el tinent d’alcaldessa de Convivència i Seguretat, José Castro. «Aquesta avinguda és el seu punt de trobada perquè és on són els seus bars, que tenen molta vida», continua. 

Aquest estiu hi ha hagut un repunt de delictes de desordres públics a l’avinguda de Severo Ochoa

Castro explica que al carrer hi ha una quinzena de bars, la majoria amb terrassa, que es van obrir entre els anys 60 i 70. «Tenien unes llicències horàries molt àmplies perquè obrien a les 6 del matí per servir el cafè als treballadors. Eren essencialment bars de tapes regentats per famílies que, al canviar de mans, van ser adquirits per altres comunitats que prioritzen més la beguda i la música a la tarda i la nit», comenta.

«Sabem que els processos d’acollida no són fàcils i són lents. Canvien els usos i els costums, els establiments es transformen i ofereixen nous productes, i tot això pot generar petits conflictes, malentesos i incivisme. Però l’Hospitalet és acollidor; ens ajuden les nostres escoles i les associacions de veïns; i tot i que la inclusió no es produeix d’un dia per l’altre, estem molt lluny del que passa en altres ciutats europees», conclou Castro.

Horaris limitats

«Abans aquí hi havia un cine», comenta, nostàlgic, el president de l’AV Pubilla Casas, Daniel Jiménez, assenyalant un punt de l’avinguda on ara hi ha un supermercat Consum. «No vull ser alarmista, però hi ha carrers pels quals jo ja no passo de nit, perquè des de fa uns anys el barri s’ha degradat», ressenya.

Davant del Consum però a l’altre costat del carrer, a la cantonada de Calderón de la Barca amb Severo Ochoa, es troba el bar Rias Baixas, on fa unes setmanes es va originar una batalla campal que va acabar amb dos detinguts i un ferit a l’Hospital de Bellvitge. A l’home li van obrir el cap amb un patinet. 

El vídeo de l’aldarull, que es va fer viral, va ser gravat per un dels clients del bar, que recriminava a la María, la senyora que regenta l’establiment, com se li ocorria obrir i servir alcohol a les 6 del matí, que «després passa el que passa». Amb l’ajuda del seu fill petit, que li tradueix del xinès al castellà, la María s’excusa: «Ells [els homes que es van barallar] no eren clients; van venir discutint des del carrer».

«La gent que va protagonitzar la baralla no era de l’Hospitalet però l’avinguda de Severo Ochoa és un punt de trobada», lamenta el tinent d’alcaldessa de Convivència i Seguretat. «Des de l’Ajuntament utilitzem les eines jurídiques que tenim per protegir el descans dels veïns. Per exemple, des del carrer de Luarca fins a l’avinguda d’Isabel la Catòlica limitem els horaris fins a les 10 de la nit», explica.

No obstant, per Antonio Prieto, el propietari del Córdoba, un dels establiments històrics del carrer de Luarca, el civisme també és una qüestió d’actitud. «El meu pare va crear aquest bar i ara jo el porto amb orgull. Obrim les 6 i tanquem a les 12 però mai hem tingut problemes perquè ens hem guanyat el respecte a base de depurar la clientela, la qual cosa ja és com una gran família», descriu. «Al matí no servim alcohol, per exemple. ¿I qui ens ve? Doncs els jubilats i els escombriaires que volen prendre un cafè a primera hora, i no els que busquen un after», acaba, satisfet.

Del gener al juliol del 2019 es van produir 108 delictes contra l’ordre públic a tot l’Hospitalet

Sense bancs ni parc infantil 

«Jo soc el primer interessat que els clients no molestin els veïns i per això tinc personal de seguretat», explica Milton Díaz, el propietari de dos bars musicals i de menjar dominicà, que tanca les 2:30 de la matinada. «Però no puc controlar el que ells fan després a la via pública», diu, queixant-se. «Molts s’asseien als bancs o ocupaven el parc infantil i l’Ajuntament directament va treure el mobiliari. ¿Per què no els multen a ells, en comptes de perseguir els propietaris dels bars o treure els gronxadors dels nens?», lamenta, assenyalant l’espai que ara ocupen unes noves jardineres a la cantonada de Luarca amb Severo Ochoa. 

Precisament sobre aquest enclavament circula un vídeo per les xarxes socials on s’aprecia un home amenaçant-ne un altre amb un ganivet, mentre és envoltat per un grup de persones. La gravació acaba amb el que sembla l’inici d’un atac contra l’agressor.

«Aquest lloc s’havia convertit en un focus de conflictes i la Policia no pot estar constantment vigilant uns bancs o uns gronxadors, per això els traiem a petició dels veïns i ara farem una nova zona de jocs a l’avinguda d’Isabel la Catòlica», informa el tinent d’alcaldessa Castro.

«Així mateix, aquest mes col·locarem en aquest districte dos punts permanents de regidoria mòbil que, a part d’escoltar les inquietuds dels veïns, serviran per conscienciar sobre el civisme», afegeix la regidora del IV i el V districte de l’Hospitalet, Lola Ramos.

Tant l’Ajuntament com els Mossos d’Esquadra coincideixen a afirmar que, si bé Severo Ochoa és un focus ocasional de baralles, el problema de fons és l’incivisme fruit de la convivència, un fet que confien que s’arreglarà amb l’esforç dels veïns, entitats socials i les institucions. 

Dispositiu estable de reforç de la seguretat ciutadana dels Mossos, que evita que es generin aldarulls a la zona / ferran nadeu

Notícies relacionades

«L’avinguda és un dels punts calents que tenim a l’Hospitalet, juntament amb els blocs de la Florida, la plaça Espanyola, i els carrers d’Holanda i de Collblanc, però no volem que s’estigmatitzi la zona perquè els hospitalencs som gent treballadora, lluitadora i molt acollidora i, a part d’alguns fets puntuals, Severo Ochoa està molt controlada», conclou l’intendent cap de la comissaria dels Mossos, Josep Lluís Grasa.

La Guàrdia Urbana reforça la vigilància

La zona de l’avinguda de Severo Ochoa i el carrer de Luarca, al barri de Pubilla Cases de l’Hospitalet, han sigut i són objecte d’especial atenció i vigilància per part de la Guàrdia Urbana de la localitat que, el gener passat, va començar a reforçar la seguretat per garantir la convivència i el bon ús de l’espai públic, arran de les queixes dels veïns.

Més notícies de l’Hospitalet