Anar al contingut

Economia circular

32,5 tones de materials de l'MWC es reutilitzen per a projectes socials

El programa Donation Room, dels ajuntaments de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat, la Fira de Barcelona i l'organització del GSMA, crea 14 llocs de treball

El Periódico

Ambient a la fira Mobile, aquest dimecres.

Ambient a la fira Mobile, aquest dimecres. / RICARD CUGAT

Quan tanquen les portes del Mobile World Congress (GSMA) comença un altre tipus de treball: el desmantellament de la fira. En aquest punt, una iniciativa conjunta entre els ajuntaments de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat, la Fira de Barcelona i l'organització del Mobile World Congress (GSMA) intenta trobar una segona oportunitat per a una part dels materials utilitzats.

Durant els quatre dies del congrés s'utilitza un gran volum de mobles i objectes des de sofàs, taules, cortines, moquetes o fustes, que a través del projecte Donation Room es destinen a usuaris dels Serveis Socials o entitats sense ànim de lucre. Les mateixes marques expositores posen el mobiliari del congrés a disposició dels ajuntaments, que des de fa tres anys porten endavant aquesta iniciativa que el 2017 va recollir 32,5 tones d'objectes.

A més, en aquesta edició, en el procés de recollida i distribució també es generaran 14 llocs de treball per a persones en situació de risc.

Aposta per l'economia circular

Per al regidor de Turisme, Comerç i Mercats de l'Ajuntament de Barcelona, Agustí Colom, aquest projecte és important per a la ciutat perquè "és una acció d'economia circular, amb uns beneficis socials i econòmics molt per sobre del seu cost", que també permet "evitar emissions de CO2 i disminuir l'empremta de carboni d'aquest esdeveniment". Per a Colom, és "una fórmula que va començar com una prova pilot de petita escala i acumula èxit any rere any", motiu pel qual" convida a pensar a utilitzar-la en altres esdeveniments a la ciutat".

El material recollit es guarda en els magatzems municipals de l'Ajuntament de Barcelona del carrer Navarra, la Nave, la Fàbrica del Sol i la Fundació Formació i Treball, i a l'espai de Can Trinxet a l'Hospitalet de Llobregat. En aquest procés es dona feina a 14 persones a través del conveni amb la Fundació Formació i Treball, encarregada de reunir els excedents de l'MWC.

Una part del material es destina a persones i famílies en situació de risc, mitjançant Programes d’Entrega Social o mitjançant la xarxa de botigues ‘Botiga Amiga’ de la mateixa Fundació. Els ingressos obtinguts de les botigues serveixen per sostenir-la econòmicament els programes de formació i ocupació de la fundació i mantenir els llocs de treball per a persones en risc d'exclusió social.

Per una altra banda, també es beneficien altres entitats socials i culturals com la Federació d'Entitats de Festes Majors de Sants, centres cívics de la ciutat, Ateneus de Fabricació o Can Batlló. Aquest any també s'ha afegit la Fundació Festes de Gràcia. La quantitat recollida va passar de les 18 tones en la primera edició a les 32,5 de l'any anterior.

Més notícies a l'Hospitalet a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA