El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

La Xina invertira 80 milions en un centre de medicina oriental a l'Hospitalet

L'alcaldessa Marín repassa en la seva conferència anual la consolidació de la ciutat com a pol empresarial

L'editorial Santillana deixa la Vila Olímpica i es trasllada també a la segona ciutat de Catalunya

icoy36910993 nuria marin170117193251

icoy36910993 nuria marin170117193251

2
Es llegeix en minuts
CARLES COLS / L'HOSPITALET

La Xina elegeix l’Hospitalet com a seu del seu nou Centre Europeu de Desenvolupament i Promoció de la Medicina Tradicional Xinesa. L’editorial Santillana traslladarà ben aviat les seves oficines de la Vila Olímpica de Barcelona a l’anomenat districte econòmic de l’Hospitalet. El 2016 va ser l’any en què el Cirque du Soleil va triar la segona ciutat de Catalunya com a seu logística fixa, igual que ho van fer algunes galeries d’art de l’Eixample, que s’han fet un forat al districte cultural, o hotels que, en vista de la suspensió de llicències imposada a Barcelona, han buscat acomodament a la Gran Via sud, una cosa que a la pràctica els ubica a les portes de la Fira. És a dir, el que passa a l’Hospitalet no és una casualitat, un ocasional alineament dels astres. Això va explicar ahir l’alcaldessa Núria Marín en la seva conferència anual de l’estat de la ciutat, en una exposició prudentment optimista.

  

"Hem consolidat "Hem consolidat la nostra posició com a ciutat emergent de l'àrea metropolitana de Barcelona"

  L’elecció de l’Hospitalet per part del Govern xinès per al seu centre de promoció de la medicina oriental va ser, sens dubte, la gran notícia de la conferència, no només per la inversió prevista, 80 milions d’euros, sinó perquè és una peça més del puzle biomèdic que impulsa la ciutat des de fa anys al voltant dels hospitals de Bellvitge i Duran i Reynals, l’Institut Català d’Oncologia, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge i la Universitat de Barcelona, que el mes de setembre passat va començar a impartir un màster en medicina xinesa.

SITUACIÓ ESTRATÈGICA

Aquest no és un èxit atribuïble només a la gestió municipal, va acceptar l’alcaldessa. Les negociacions entre les autoritats xineses i la Generalitat van començar fa un any. L’Hospitalet, com en el cas d’altres inversions, és sobretot una pista d’aterratge per a aquest tipus d’inversions, per la seva situació estratègica, per la disponibilitat d’espai i perquè els responsables municipals han aconseguit allò que Barcelona va prometre al seu dia i no va aconseguir, facilitar els tràmits per instal·lar empreses.

    

En la mateixa línia, Marín va aprofitar l’acte per sol·licitar al president de SEAT, Luca de Meo, que prengui l’Hospitalet com una bona opció per instal·lar-hi el nou centre mundial de dades que Volkswagen té previst crear pròximament.

    

"El districte econòmic, "El districte econòmic, el cultural i el parc biomèdic ja formen part del nostre model, del model l'Hospitalet"

En aquestes conferències tan important és el contingut com l’escenografia. L’any passat, es va escollir el vestíbul de la L-9 del metro. En aquesta ocasió, Marín, que va comptar amb la col·laboració com a presentador del director d’EL PERIÓDICO, Enric Hernàndez, va estrenar la planta polivalent del nou mercat del barri de la Florida. Un lloc molt simbòlic. Aquesta no és una ciutat amb barris alts, amb una classe acomodada on els impostos serveixen per redistribuir riquesa. Els barris alts són el conjunt d’empreses de la plaça d’Europa, que permeten construir equipaments com el del mercat.

Notícies relacionades

    

La vocació empresarial de l’Hospitalet és recent. Va molt vinculada a la transformació urbanística de la Gran Via. Ara ja consolidada. Per això, va explicar Marín, un dels objectius és que les condicions laborals a la ciutat siguin dignes. L’atur va baixar l’any passat al 13%. Queda terreny per recórrer, però, segons Marín, no pot ser a costa d’empitjorar les condicions laborals.