horta-guinardó

L'incert futur de la bòbila

Veïns de la Teixonera demanen que l'antiga fàbrica de totxos es destini a guarderia

Lluís Cairell, president veïnal, davant de la Bòbila Carmen.

Lluís Cairell, president veïnal, davant de la Bòbila Carmen. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
SÍLVIA ALBERICH / BARCELONA

La rehabilitació de la Bòbila Carmen (plaça de  Namen Mestre) permetrà seguir conservant l'última fàbrica de totxos de Barcelona i una icona històrica del barri de la Teixonera. L'enorme fàbrica de teules i totxos, de més d'un segle d'antiguitat, es destinarà a un projecte de restauració, un ús que no convenç els membres de l'Associació de Veïns la Teixonera (Besòs, 17). «La bòbila representa el moviment obrer industrial i volem que es destini a equipaments per al barri», reclama Lluís Cairell, president de l'entitat.

Cairell assegura que, durant el mandat de l'anterior alcalde, Xavier Trias, els havien plantejat fer-hi el Museu de la Ceràmica, projecte que  finalment no es portarà a terme. Descartada aquesta opció, els veïns demanen que l'emblemàtic edifici es converteixi en un espai que permeti dinamitzar la Teixonera.

ALERTA PER LA TEULADA / L'associació veïnal considera que una guarderia seria ideal. «Som els únics d'Horta-Guinardó que no tenim aquest espai essencial per als nens», es lamenta el president, que creu que la ubicació de la Bòbila Carmen, a pocs metres de la ronda de Dalt i a tocar del mercat de la Vall d'Hebron, és «un lloc ideal i ben comunicat que cobriria unes necessitats i enriquiria el barri».

La teulada de l'edifici també preocupa els veïns. «És d'amiant, un material cancerigen. Per això les reformes s'han de fer com més aviat millor i garantint la seguretat dels veïns», manifesta Andrés Tirados, soci de l'entitat.

No obstant, les peticions veïnals no encaixen de moment en els plans previstos per l'ajuntament, que té un acord de cessió de la bòbila de 50 anys a la constructora Puigfel, que és la propietària de l'edificació i dels terrenys del voltant, ocupats ara per blocs de pisos nous.

INTERCANVI MUNICIPAL / «El 2008 es va cedir l'edifici a Puigfel, que n'assumeix la rehabilitació i farà possible que es pugui conservar», explica Pau González, conseller tècnic del districte d'Horta-Guinardó. A més de la restauració de la Bòbila Carmen, la constructora li donarà un ús privat. «Portarem a terme una rehabilitació global de l'edifici, que acollirà un projecte de restauració encara per determinar», afirma Joaquim Deumal, director financer de Puigfel.

Notícies relacionades

A canvi de la concessió de l'ajuntament a la constructora, aquesta ha cedit un local privat de 700 metres quadrats a pocs metres de l'antiga fàbrica de totxos, als baixos d'uns pisos de protecció oficial del carrer de Saturnino Calleja.

L'espai, que al principi havia de ser de 1.000 metres, segons l'Associació de Veïns de la Teixonera, es destinarà a equipaments municipals. L'intercanvi no convenç l'entitat. «Encara se n'ha de determinar l'ús i aquest local podria acabar sent un magatzem per a una minoria», adverteix Cairell.

Temes:

Patrimoni