Tendències en el matrimoni

Bodes religioses versus bodes civils, ¿què prefereixen els espanyols?

Hi ha diferències substancials tant en l’edat dels nòvios com en els pressupostos de les cerimònies

Bodes religioses versus bodes civils, ¿què prefereixen els espanyols?
4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de la Setmana Santa comença la temporada forta de les bodes. Per això aquesta setmana ha coincidit amb la celebració a la capital catalana de la Barcelona Bridal Fashion Week (BBFW), la segona cita més important en el món del sector nupcial, que aquesta edició ha tingut com a convidat d’honorElie Saab, la prestigiosa firma libanesa d’alta costura.

I és que la indústria de la moda nupcial espanyola és la més important d’Europa i la segona més exportadora del món per darrere de la Xina, segons dades del saló, que certifica que al nostre país es fabriquen gairebé un milió de vestits de núvia a l’any, si bé quasi el 80% de la producció es ven a l’exterior. Les parelles, pel que sembla, cada vegada es casen menys.

Segons les últimes dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a Espanya es van celebrar un total de 148.588 bodes el 2021, la xifra més baixa de tota la sèrie històrica, si no es té en compte l’any 2020, que, per culpa de la pandèmia de coronavirus, només es van celebrar 87.481 enllaços. El 1960 es van registrar 236.877 matrimonis, una taxa que es va mantenir durant aquella dècada fins arribar al pic més alt el 1975, amb 271.347 matrimonis. Any de rècord. Però, amb l’arribada de la democràcia, les bodes van començar a disminuir any rere any i moltes parelles van decidir que no era necessari passar per l’altar ni pel registre civil per compartir una vida junts.

Radiografia matrimonial

Aquest 2023, Bodas.net, una de les plataformes de referència del sector nupcial, ha actualitzat la radiografia matrimonial a Espanya preguntant què prefereixen els nòvios per al dia de la seva boda: ¿cerimònia religiosa o civil?. Ara just és l’època en què molts es troben en plena organització de l’enllaç per a aquest any, en el qual s’espera un repunt del 5% respecte al 2019, últim any d’activitat normal prepandèmia. 

A la baixa

A Espanya, les cerimònies civils representen el 56% dels enllaços, davant el 44% de les religioses, segons el Libro Imprescindible de las bodas, en el qual han col·laborat el professor d’ESADE, Carles Torrecilla, i Google. Aquest estudi també mostra que a les bodes religioses hi ha una hegemonia absoluta del culte catòlic (98%). A més, la majoria d’aquestes cerimònies (73%) inclouen missa. 

La forma de vida de les noves generacions, les múltiples possibilitats i formes de celebrar les bodes i el fet que cada vegada hi ha més parelles que volen personalitzar fins al mínim detall del seu enllaç són, probablement, factors que influeixen en aquesta tendència. Per exemple, la moda aquest any és plantejar la festa com un autèntic festival de música.

En aquest sentit, amb els anys, la percepció que es tenia de les bodes ha anat canviant. Si en un primer moment representava el primer pas per anar a viure junts i formar una família, actualment ja no és un motiu tan generalitzat per a tots els tipus de parella. Segons aquest estudi, el principal motiu per al 71% de les parelles que decideixen passar per l’altar és per fer un pas més en la seva relació. Només el 7% ho fa per tenir fills i el 2% per anar a viure junts. I és que 1 de cada 5 parelles que es casen ja tenen fills i 9 de cada 10 ja conviuen abans de donar-se el sí, vull.

Demanda d’oficiants

Aquest canvi ha fet que algunes professions, com les d’oficiants de cerimònies, estiguin actualment en ple auge: la demanda va créixer l’últim any un 11%. A més, des del 2022, els professionals que han creat el seu aparador digital en aquesta categoria han crescut un 7% al directori de Bodas.net. Unes dades que corroboren que les parelles opten més per les bodes civils. El mateix estudi assegura que els matrimonis civils disposen d’un pressupost més curt que els religiosos.

En concret, segons dades de la nova edició del ‘Libro imprescindible de laes bodas’, que es publicarà pròximament, actualment el preu mitjà per boda està sobre els 21.000 euros. Les bodes religioses solen ser de més pressupost; en concret, un 24% més

Diferència d’edat

Notícies relacionades

A Espanya, l’edat mitjana de les parelles que es casen se situa en els 34 anys. No obstant, l’edat dels contraents varia segons si es tracta d’una boda religiosa o civil: mentre que en les religioses l’edat mitjana se situa en els 34 anys, en les civils està en els 36.

En països veïns, com Itàlia i França, aquesta diferència és encara més gran: per una boda religiosa l’edat mitjana se situa en els 33, mentre que en les civils està en els 38