Intèrpret de ‘Gaslit’

Jordi Caballero, l’actor català que somia deixar Hollywood

L’intèrpret i ballarí va participar en la sèrie ‘Sexe a Nova York’ i va ensenyar a ballar flamenc i tango a Madonna

Un dels seus últims treballs és el paper d’un cubà en la sèrie de Starz, amb Julia Roberts i Sean Penn

Jordi Caballero, l’actor català que somia deixar Hollywood

Instagram

4
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hi va haver un temps que els actors del nostre país somiaven triomfar a Hollywood. L’anomenada Meca del cine era el gran objectiu per a molts i Jordi Caballero, un català que va viatjar als Estats Units el 1987 perseguint el seu somni, ara, 35 anys després, quan cada vegada hi ha més globalització i es pot treballar arreu del món des del teu propi país, vol tornar. 

«Fa tota una vida que soc fora. De jovenet vaig anar a la universitat Tisch School of the Arts perquè era un enamorat dels musicals. Era l’època de ‘Fama’ i era fascinant». Així explica el seu somni americà. «Durant la meva infància no hi havia gaire televisió i totes les pel·lícules eren americanes», prossegueix. «No hi havia mòbils ni internet, i anar-se’n a Nova York era com anar a un altre planeta», rememora des de casa seva, a Los Angeles, via Zoom. 

Una vegada allà el que es va trobar va ser un món apassionant. «Era tot molt especial. En aquella època el que et creies t’ho creies molt, perquè no hi havia manera de comparar. Anava per la Cinquena Avinguda i veia una hipèrbole. I aquesta innocència és el que realment va fomentar la meva carrera i em va permetre fer les coses que jo vaig fer. Si sabés tot el que sé ara, no sé si ho hauria fet», reflexiona. 

I, tot i que els inicis d’un actor als EUA solen passar per servir taules en un restaurant, ell no va haver de fer-ho, ja que les seves qualitats com a ballarí li van permetre guanyar-se la vida fent classes, tasca que va compaginar amb continuar formant-se com a actor a la prestigiosa escola de Stella Adler, la de Robert de Niro. «Quan em vaig llicenciar, ja estava embalat. És una ciutat per ser-hi quan ets jove, perquè et dona molta energia», assegura. 

Quan va entrar a ‘Sexe a Nova York’ per fer d’un milionari venecià, l’interès amorós del personatge de Sarah Jessica Parker, ja va veure els seus primers fruits. Al recordar-ho, encara recita en italià una de les frases del seu paper. Perquè aquesta nacionalitat, la d’italià, junt amb la de llatí (ara fa de cubà implicat en el Watergatge a la pel·lícula ‘Gaslit’, amb Julia Roberts), és la que més li han encasellat a Hollywood.

«L’accent limita. Tot i que avui dia tot s’ha obert i tot és una mica més internacional amb les plataformes. Però l’accent i el teu aspecte físic dictava molt el tipus de paper que et donaven. Està canviant, perquè els llatins estan més incorporats als elencs sense fer un paper de llatí, però tot i així hi influeix», insisteix. I tot i que no ha fet la carrera d’Antonio Banderas, Javier Bardem i Penélope Cruz, ha participat en un munt de projectes, com ‘Pirates del Carib: La maldición de la perla negra’, ‘Scrubs’, ‘CSI: Miami’, ‘Nip/Tuck’, ‘The shield’, ‘The unit’, ‘Grimm’ i ‘Justified’’,entre d’altres.

I ara mira enrere. «En la vida és més com creus que et va que com et va. Per mi, m’anava fabulosament. Feia anuncis, campanyes... Vaig fer un reportatge fotogràfic amb una supermodel...», explica. El ball ha sigut una constant en la seva carrera. De fet, va ser ell qui va ensenyar a ballar flamenc i tango a la mateixa Madonna. «Té molt talent com a ballarina», assegura. També reconeix que dominar diversos idiomes li va servir. I assegura ser molt bo parlant un idioma amb accent d’un altre. «Parlo anglès, francès castellà, català i estic estudiant eusquera, la llengua de la meva àvia», relata. I entona en veu alta un nou somni: «M’encantaria treballar en català. I en eusquera». 

Notícies relacionades

Si se li pregunta qui l’ha impressionat de tots els artistes que ha conegut en aquestes tres dècades, que han sigut molts, sorprenentment respon Camila Cabello, amb qui ha treballat en el videoclip ‘Don’t go yet’ fent del seu pare. Aviat s’entén. «El que em va agradar d’ella és que tenia un tràiler amb tota la família. Fins i tot les seves cosines. Quan tu et creaves el teu triomf, t’escapaves de la teva vida per crear-ne una altra. Però hi ha una generació que troba aquest equilibri i no ho ha de deixar tot per crear la seva pròpia vida», diu admirat.

La culpa del despertar del seu somni la té en part el confinament. Perquè li va donar temps a reflexionar i adonar-se que era l’hora de començar la tercera etapa de la seva vida i tocava retrocedir. Tornar. Sap que no és fàcil, però pensa que amb totes les experiències viscudes podria tenir cabuda en un ‘talent’. De fet, ja ha fet de jutge i coreògraf per a la televisió britànica a ‘Bravo’s step it up and dance’ i ‘Dirty Dancing: The time of your life’ . «A més d’actuar i ballar, també toco el piano i componc. Així podria ser jutge d’un ‘talent’ tipus ‘OT’. En un d’aquests programes que fomenten que la joventut busqui el seu triomf, que és el que vaig fer jo». I és que en això de perseguir un somni sigui com sigui sembla que és un mestre.