Tendència alarmant

Les xarxes socials disparen la sordidesa del duel judicial entre Depp i Heard

Tant homes com dones recolzen majoritàriament l’actor, amb allò que sembla una reacció demorada al #MeToo

Les xarxes socials disparen la sordidesa del duel judicial entre Depp i Heard
4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El duel judicial per acusacions creuades de difamació que estan lliurant en un tribunal de Virginia (Estats Units) Johnny Depp i Amber Heard està exposant, de manera molt pública, la tempestuosa i tòxica relació que van mantenir els dos actors, breument casats entre el 2013 i el 2016. El procés civil, que es reprèn aquest dilluns després d’una pausa durant l’última setmana per un compromís previ de la jutge Penney Azcarate, està generant una ingent atenció mediàtica i cobertura en viu i gratis a través de YouTube. Amb dues estrelles com a protagonistes i una allau d’acusacions creuades sobre violència física i emocional, abús de substàncies, i personalitats convulses, ja s’hauria guanyat per si sol el qualificatiu de sòrdid. Però la sordidesa s’ha disparat al convertir-se no només en una de les atraccions de canals especialitzats com CourtTv o Law&Crime, sinó també en fenomen i tendència a les xarxes socials i internet.

De Twitter a Tik Tok passant per Twitch, Instagram, YouTube i fins al mercat artesanal digital Etsy, el judici és tendència. Tot és susceptible de convertir-se en un mem, un comentari, un ‘livestream’, un acudit o un producte per vendre, encara que el contingut que es creï estigui abordant temes tan seriosos com l’abús, la violència, els problemes mentals o les addiccions.

De la mateixa manera que passa al tribunal a Fairfax, que cada dia s’omple d’espectadors que busquen un seient a la sala i persones que hi van amb l’esperança de veure els protagonistes, en aquest univers ‘online’ la majoria, tant homes com dones, recolza aclaparadorament Depp en la seva versió dels fets.

‘Standom’ i reacció al #MeToo

Aquesta presa de postures està exposant els fenòmens de la cultura Stan i l’‘standom’, termes que tenen el seu origen en una cançó d’Eminem que parlava d’un fan i assetjador, però que ara al món digital s’emporta com una medalla d’honor per part dels fans més compromesos amb una estrella.

En molts dels casos, infinitat, el suport a Depp s’està mostrant amb una demonització i ridiculització de Heard. I és un tracte on alguns observadors estan identificant una reacció negativa demorada al moviment #MeToo, que va ajudar a conscienciar de la necessitat de donar veu a les víctimes, escoltar-les i creure-les. També fa saltar alarmes.

«Veig molta gent que diu que ell és un artista, és excèntric, que tenia un problema amb alcohol i drogues...», lamentava en declaracions a ‘Vice’ Farah Khan, una activista contra la violència de gènere. «Fem espai per a gent que té algun trauma i pot utilitzar coses per lluitar [contra els seus problemes], però Heard és una puta, la pitjor de totes les coses. I per això molta gent no denuncia».

També Maureen Curtis, de l’organització d’assistència a víctimes Safe Horizon, ha dit a la revista ‘Rolling Stone’ que el que està passant amb el tracte a Heard a les xarxes socials, i especialment a TikTok, és «totalment desmoralitzador i insultant per a cada supervivent, per a tot el món, per a tot aquell que cregui que cada supervivent ha de ser tractat justament i compassivament. Podria causar que menys supervivents decidissin denunciar –advertia–; no volen passar per tot allò a què se l’està sometent». El 85% de les víctimes d’això que als EUA es continua titllant com a ‘violència domèstica’ són dones.

Milions de visites

‘Rolling Stone’ va enviar a TikTok diversos dels vídeos que s’han fet virals, gravacions que en principi violarien les polítiques comunitàries que prohibeixen contingut que promogui, normalitzi o glorifiqui violència extrema o sofriment. Són clips en què es parodia l’actriu al recrear, amb persones i fins i tot amb gats, escenes d’agressió mentre s’utilitza l’àudio d’una descripció que va fer Heard en la seva declaració fa dues setmanes d’un dels incidents en què suposadament Depp la va colpejar. La plataforma llavors els va retirar. En aquell moment havien acumulat milions de visites i comentaris. I molts d’altres continuen circulant.

Notícies relacionades

La revista també va parlar amb una noia o dona (que va voler mantenir l’anonimat) que, malgrat reconèixer que no està seguint amb atenció el judici, ha estat fent mems al seu compte de TikTok, i també va pujar un vídeo amb l’àudio de la declaració de Heard quan va veure que era tendència. «No soc fan de la violència domèstica, soc creadora i això és per a entreteniment, no significa res», va dir a ‘Rolling Stone’. «Quan crees contingut has d’estar a l’última en les tendències».

 ‘The Washington Post’ ha escrit que la situació, tant a Twitch com a internet en general, és un altre punt neuràlgic del moment cultural actual, un derivat de tenir «constant degoteig d’informació pràcticament connectat als palmells de les nostres mans».

Més testimonis de Heard i de Depp