Missatges contra la invasió

Madonna, Sting i The Cure: Llegendes de la música contra la guerra a Ucraïna

  • Última hora de la guerra

  • Diversos artistes es pronuncien contra Putin, d’altres cancel·len les seves gires a Rússia

Madonna, Sting i The Cure: Llegendes de la música contra la guerra a Ucraïna

Ferran Sendra

2
Es llegeix en minuts

El món de la música es mobilitza contra la guerra a Ucraïna. En els últims dies, Madonna ha condemnat la invasió iniciada per Vladímir Putin, Iggy Pop ha anul·lat una gira per Rússia, Sting ha demanat donacions i The Cure ha promogut samarretes caritatives.

En un vídeo en el seu compte d’Instagram, Madonna ha compartit un muntatge amb les imatges d’Adolf Hitler i Vladímir Putin sobre el fons de la seva cançó ‘Sorry’.

Per la seva banda, Sting ha interpretat novament el tema ‘Russians’ (1985) que cridava a la desescalada i a la pau al món i, des que el va pujar en el seu compte Instagram a principis de març, el vídeo de tres minuts ha acumulat 2,2 milions de visites. En el preàmbul, l’artista denuncia la «decisió sagnant» d’un home (Vladímir Putin, a qui no anomena) d’«envair un país veí pacífic».

«Pels valents ucraïnesos que lluiten contra aquesta brutal tirania i també pels nombrosos russos que es manifesten malgrat les amenaces d’arrest i empresonament», prossegueix l’artista. A més, el seu compte d’Instagram també remet a les dades d’una organització d’ajuda a Ucraïna.

Per la seva banda, The Cure va publicar aquesta setmana a les seves xarxes socials un enllaç per a la venda de samarretes del grup, amb el nom pintat en blau i groc, en benefici de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).

A més, Robert Smith, líder del grup, retuiteja missatges de les xarxes socials dedicats a Alexei Navalni, enemic jurat del Kremlin, contra el qual la fiscalia russa acaba de sol·licitar 13 anys de presó.

Molts actors de l’escena rock i pop van cancel·lar les seves gires programades per a aquest estiu a Rússia, amb missatges proucraïnesos a les seves xarxes, com Iggy Pop, que havia d’actuar a Moscou el juliol. «Els nostres pensaments estan amb els ucraïnesos i amb totes les persones valentes que s’oposen a aquesta violència», va escriure.

Més suports en xarxes

«Ucraïna, som al teu costat, i amb tots els russos que s’oposen a aquest acte brutal», esmenta Nick Cave, mentre que Damon Albarn, exlíder de Blur, va suprimir les dates russes de la seva gira mundial.

D’altres tenen paraules més virulentes, com Stevie Nicks –cantant de Fleetwood Mac– que compara Vladímir Putin amb «Hitler torna a perseguir-nos», desitjant que acabi «convertint-se en pols».

«Putin ha d’anar-se’n», tuiteja per la seva banda David Gilmour, que va ser guitarrista de Pink Floyd, al mateix temps que revela que la seva nora és ucraïnesa.

Notícies relacionades

A les files de l’electre, Laurent Garnier –figura tutelar internacional– participa en una compilació («Junts per a Ucraïna»), suport d’una convocatòria de donacions per a diferents organismes ucraïnesos.

Finalment, les xarxes socials del festival holandès ‘Eurosonic’ destaquen en les seves llistes de reproducció a artistes d’Ucraïna, com Alyona Alyona, antiga professora de preescolar, que rapeja en ucraïnès.