Una vista històrica

#FreeBritney: La jutge retira la tutela sobre Britney Spears

La jutge Brenda Penny dona per acabades definitivament les restriccions en la vida de la ‘princesa del pop’

#FreeBritney: La jutge retira la tutela sobre Britney Spears

REUTERS / MARIO ANZUONI

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La tutela que controlava la vida i carrera de la cantant nord-americana Britney Spears des de fa 13 anys ha arribat al final, va decidir aquest divendres la jutge Brenda Penny, després d’un veredicte que s’ha allargat mesos.

L’última victòria de Britney Spears va ser al setembre, quan després de 13 anys sota la custòdia del seu pare, el Tribunal Superior de Los Angeles va dictaminar que quedava lliure del jou abusiu i humiliant del seu progenitor, i que fins a la següent vista, aquest 12 de novembre, un funcionari s’encarregaria de ser-ne el tutor legal. El dia ha arribat, i aquest divendres la jutge Brenda Penny ha decidit que la ‘princesa del pop’ per fi és lliure com qualsevol persona adulta que no ha comès cap delicte, i pot fer ús del seu compte corrent, comprar un refresc o conduir el seu cotxe sense demanar permís a ningú.

La cantant de ‘Piece of Me’, de 39 anys, havia pregat al tribunal que posés fi a la tutela que ha regit la seva vida personal i el seu patrimoni de 60 milions de dòlars des del 2008. Aquest arranjament va ser organitzat i supervisat pel pare de la cantant després que ella tingués una forta crisi i s’hagués de sotmetre a tractament per problemes de salut mental i ansietat.

Des que el juny passat, entre llàgrimes, revelés el que ha patit durant aquests anys en què el seu pare l’ha obligat a posar-se un DIU per no tenir més fills o fins i tot li ha punxat el telèfon i posat càmeres al dormitori, la cantant de ‘Baby, one more time’ ha rebut una onada de recolzament públic –sobretot del moviment #FreeBritney– i ha contractat un nou advocat –Mathew Rosengart, que ha portat casos de celebritats com Sean Penn o Steven Spielberg–, que s’ha mogut sàviament per posar fi a les restriccions.

«No he resat tant en la meva vida»

«¡Aquesta setmana serà molt interessant per mi!», ha escrit Spears aquesta setmana a les seves xarxes socials. «¡Mai he resat tant per res en la meva vida!», ha insistit. Hores abans de la vista, encara no estava clar si la cantant compareixeria en persona al jutjat o parlaria per videoconferència, com ho ha fet en altres ocasions.

Una qüestió clau aquesta vegada era saber si la jutge requeria que Spears se sotmetés a una nova avaluació de salut mental, un pas que sovint pren abans de posar fi a una tutela. Sobre aquesta qüestió, la cantant havia demanat ser alliberada sense haver de passar per una nova avaluació psiquiàtrica.

Al juny, Spears li va comentar al tribunal que havia quedat traumatitzada i que volia tornar a la seva vida l’abans possible. Va explicar que l’havien obligat a treballar i prendre medicaments en contra de la seva voluntat, i que se li va impedir casar-se o fins i tot arreglar-se els cabells i les ungles.

El seu pare, Jamie Spears, ha expressat a través dels seus advocats que va mirar d’ajudar i rehabilitar la carrera de la seva filla, i que sempre va actuar pel seu interès.

En un moviment inesperat a principis de setembre, el pare va canviar la seva postura sobre la tutela i va dir que recolzava que s’acabés.

Un pare «tòxic»

Penny va suspendre Jamie Spears de la tutela a finals de setembre, anomenant-lo «tòxic» per al benestar de la cantant, i el va substituir temporalment amb un funcionari.

L’interès sobre aquest cas va ser propulsat l’any passat per diversos documentals sobre la cantant i el moviment de fans #FreeBritney, que qüestionaven el fet que la cantant tingués tantes restriccions com un menor però sí que pogués treballar i guanyar milers de milions.

Notícies relacionades

Els fanàtics, que s’han reunit als afores del jutjat amb pancartes i rètols de color rosa, tornaran aquest divendres a la nit a recolzar la seva diva, a l’espera d’una sentència històrica.

Spears està compromesa amb el seu entrenador personal Sam Asghari i ha dit que vol tenir més fills, tot i que ja en té uns dos d’adolescents del seu matrimoni amb Kevin Federline.