Fins al 20 de setembre

La vida del príncep Felip se celebra amb una exposició a Windsor

S’exhibeixen 120 peces, des de retrats, la cadira del consort, diaris i objectes tan excèntrics com un refrigerador de vi amb forma de llagosta regal de Georges Pompidou

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Algunes de les possessions més preuades i els articles més fabulosos amb què va ser obsequiat durant els seus viatges a l’estranger el duc d’Edimburg s’exhibeixen al castell de Windsor, en una mostra que celebra la vida i el llegat del difunt príncep Felip.

El duc havia donat la seva benedicció per a l’exposició, ‘El príncep Felip: Una celebració’, que tenia com a objecte inicial commemorar el seu 100è aniversari, que hauria estat el 10 de juny. No obstant, després de la mort del duc, el 9 d’abril passat, a l’edat de 99 anys, es va decidir que l’exposició hauria de seguir endavant com una celebració de la seva notable vida. Fonts del palau diuen que l’exhibició compta amb el recolzament i la benedicció totals de la reina Isabel II, que ha tornat a Windsor després de reunir-se amb el primer ministre Boris Johnson per primera vegada en 18 mesos al palau de Buckingham a principis d’aquesta setmana.

Aquest dijous el castell era ple de turistes, el primer dia de l’exposició, que ha sigut comissariada per Royal Collection Trust, i que podrà visitar-se fins al 20 de setembre

En total, la mostra reuneix més de 120 peces. Entre les més destacades es troba la túnica de coronació i la corona que va utilitzar Felip en la coronació de la reina Isabel el 1953, i la seva cadira de consort, que normalment es trobava al costat de la de la reina al palau de Buckingham.

Igual que aquesta, també s’exhibeix per primera vegada un retrat del príncep pintat el 2017, l’any de la seva jubilació. La pintura de Ralph Heimans mostra Felip vestint l’uniforme blau i vermell de Windsor, dempeus al Gran Corredor del castell de Windsor.

Records personals i excèntrics

Els articles van des del personal, com el diari de la reina Victoria que registra el naixement de la mare del príncep Felip, la princesa Alicia, al castell de Windsor el 1885, fins a peces tan excèntriques i úniques com un refrigerador de vi amb forma de llagosta que va ser un regal de l’expresident francès Georges Pompidou durant la seva visita al Regne Unit el 1972.

Altres peces a ressaltar són un marc de Fabergé amb fotografies del rei Jordi VI i la reina Isabel que va ser un regal de noces; un joc d’escacs regal de Nelson Mandela durant la seva visita al Regne Unit el 1996; i un parell de botes de texà amb les paraules ‘Prince’ i ‘Philip’ inscrites en or, regalades al príncep durant una visita a Houston, Texas, el 1991.

A sobre de les botes també es mostra un tocat de plomes de les Primeres Nacions, un regal de 1973 del cap de la Reserva de Sang, Jim Shot Both Sides.

Notícies relacionades

Al recorregut també hi ha les restes del rellotge de la capella de Sant Jordi i un fragment d’una biga cremada, rescatada per Felip de la runa després del gran incendi que va arrasar el castell el 1992. El foc va començar a la capella privada quan un halo de llum va provocar que una cortina s’incendiés i s’estengués ràpidament als apartaments reals. El duc va participar en la construcció d’una nova capella, just al costat de l’exposició. Va ser aquí on va descansar després de la seva mort i abans de l’enterrament a la capella de Sant Jordi.

«Ja que la gent no va poder assistir al funeral, com normalment haguessin fet, espero que puguin venir al castell i aprendre’n una mica més», ha afirmat la comissària de la mostra, Sally Goodsir.