Rècord de nominacions

Salvador Calvo, el favorit inesperat als Goya per ‘Adú’

. El cineasta madrileny competeix amb una pel·lícula de tres històries creuades sobre la immigració

. El seu film va ser el segon més taquiller de l’any passat, només per darrere de la de Santiago Segura.

. «Va ser un miracle. El boca-orella ha funcionat molt bé», afirma.

Salvador Calvo, el favorit inesperat als Goya per ‘Adú’
3
Es llegeix en minuts

Somiava fer cine i acumulava més de 15 anys en televisió quan va tenir l’oportunitat de rodar la seva ‘opera prima’, ‘1898. Los últimos de Filipinas’, un al·legat antibel·licista que va aconseguir nou nominacions als Goya. Amb ‘Adú’, Salvador Calvo (Madrid, 1970) supera el seu propi rècord: 13 nominacions, incloent-hi millor pel·lícula.

Ell mateix admet que confiava a repetir en les categories tècniques. «Aquest any hi havia poques pel·lícules grans a nivell de producció, que són les que solen accedir a aquestes nominacions», diu. «Però accedir a millor pel·lícula, ja és la felicitat absoluta». Tots els seus rivals són cintes independents, que han acaparat l’últim any la cartellera: ‘La boda de Rosa’, d’Icíar Bollaín, ‘Sentimental’, de Cesc Gay, i dues ‘opere prime’, ‘Ane’, de David Pérez Sañudo, i ‘Las niñas’, de Pilar Palomero.

‘Adú’ va ser la segona pel·lícula espanyola més taquillera l’any passat, per darrere de la comèdia de Santiago Segura ‘Padre no hay más que uno 2’’. Estrenada a finals de gener del 2020, Calvo recorda que llavors aquella li va semblar una «mala data», però ningú imaginava que sis setmanes després tancarien els cines per la pandèmia.

«Al final va ser un miracle», assegura. «El boca-orella estava funcionant molt bé, però no em puc queixar, amb la mala sort que han tingut altres pel·lícules com ara ‘Invisibles’ de Gràcia Querejeta, que estava superbé però es va estrenar una setmana abans del tancament».

Fent-se amb els grans

Una altra nominació que li fa molta il·lusió és la de millor director, en què s’enfronta de nou a Bollaín, a Isabel Coixet (‘Nieva en Benidorm’) i a Juanma Bajo Ulloa (‘Baby’). «És fer-me amb directors que he admirat tota la vida», afirma.

Produïda per Telecinco Cinema i rodada entre Benín, Melilla, el Marroc, Múrcia i Madrid, ‘Adú’ ofereix una visió polièdrica sobre la immigració amb tres històries paral·leles: un nen de 6 anys i un altre de 15 els destins dels quals es creuen en el seu intent d’arribar a Europa; un activista mediambiental (Luis Tosar) i la seva filla (Anna Castillo) amb seriosos problemes de comunicació; i un guàrdia civil de la tanca de Melilla (Álvaro Cervantes) consumit pels dubtes ètics.

«Ens semblava interessant contraposar aquestes històries i que l’espectador tragués les seves conclusions sobre com de relatius que són de vegades els nostres problemes, sense voler jutjar ningú», remarca Calvo.

Malgrat la cruesa dels problemes que afronten, especialment la parella que formen Adú (Moustapha Oumarou) i Massar (Adam Nourou, nominat a millor actor revelació), el to del guió d’Alejandro Hernández té llum i esperança. «Soc mediterrani, d’un país on sempre hi ha llum en les històries i en la vida», diu Calvo. «M’agradava que a la pel·lícula hi hagués aquesta llum [...], que malgrat la duresa del viatge aquests nens aprenen coses bones, l’amistat, la solidaritat, el companyerisme».

Notícies relacionades

No obstant, no és gaire optimista respecte al futur més immediat. «Ara que el primer món s’està posant la vacuna però el tercer món no, tindrem un problema afegit», considera, «la desigualtat serà molt més gran, hem de canviar molt, perquè el sistema està demostrant que no funciona, hem d’ajudar-nos».

Projectes

Sobre els seus projectes professionals, diu que tot està molt en l’aire a causa de la pandèmia, però cita un «rodatge internacional» del qual es resisteix a donar més detalls fins que aclareixin les incògnites. «Està tot molt supeditat a la progressió de la malaltia», assenyala. De fet, la Covid-19 va obligar a ajornar el rodatge del que anava a ser el seu següent projecte, una sèrie per a Movistar+ amb el mateix guionista d’‘Adú’, Alejandro Fernández, col·laborador també d’Amenábar i Manuel Martín Cuenca, que anaven a rodar a Cuba. «L’última notícia que en tinc és que s’ajorna al gener del 2022», afirma.