Subhastat per 9,5 milions

La fascinant història del quadro de Churchill que va acabar en mans d’Angelina Jolie

La tela, pintada a Marràqueix, va ser un regal del líder britànic a Roosevelt en plena Segona Guerra Mundial

La fascinant història del quadro de Churchill que va acabar en mans d’Angelina Jolie
3
Es llegeix en minuts

L’actriu Angelina Jolie va vendre aquest dilluns per 9,58 milions d’euros un quadro que l’ex primer ministre britànic Winston Churchill va pintar el 1943 com a regal pel que va ser president dels Estats Units Franklin D. Roosevelt.

L’obra paisatgística, que va sortir a subhasta a la seu de Christie’s a Londres amb un preu inicial d’un milió de lliures, és considerada una de les pintures més importants del ‘premier’ i l’única que va completar durant la Segona Guerra Mundial, una singularitat que va portar al quadro a arribar al preu més alt per a una obra de Churchill en una subhasta. La pintura, oli sobre tela i de 45,7 centímetres d’alt per 61 d’ample, retrata la mesquita de Kutubia de Marràqueix, del segle XII, sota una daurada posta de sol retallada per la sinuosa silueta de la serralada de l’Atles nevada.

Firmada amb les inicials W.S.C., l’obra va ser un regal de Churchill a Franklin D. Roosevelt després de la Conferència de Casablanca de 1943, on van pactar l’estratègia per doblegar l’Alemanya nazi.

Després de deu dies de cimera, el líder britànic va convidar el seu homòleg nord-americà a acompanyar-lo a visitar un dels seus llocs favorits. «No pots recórrer tot aquest camí fins al nord de l’Àfrica sense veure Marràqueix (...) he de ser amb tu quan vegis la posta de sol a les muntanyes de l’Atles», va dir Churchill.

Després de cinc hores de viatge, van arribar a la ciutat marroquina i Roosevelt va quedar tan enamorat d’aquell capvespre que el ‘premier’ no va dubtar a allargar la seva estada a Marràqueix per immortalitzar l’escena i oferir-la-hi com a record al president nord-americà.

El periple d’una tela

Quan va morir Roosevelt, el quadro el va heretar el seu fill, i des d’aleshores va anar passant per diversos propietaris fins al 2011, quan va caure en mans de la parella que abans formaven Angelina Jolie i Brad Pitt.

Una dècada més tard, The Jolie Family Collection va vendre aquest dilluns l’obra al millor postor, la identitat del qual no va transcendir, com a part d’una subhasta d’art britànic modern en què també es van adjudicar dos quadros més del ‘premier’ per 1,55 milions de lliures (uns 1,8 milions d’euros, 2,1 milions de dòlars) i 880.000 lliures (al voltant d’un milió d’euros, 1,2 milions de dòlars).

La pintura que fins avui atresorava Jolie, titulada ‘Tower of the Koutoubia Mosque’, era de gran estima per a Churchill, que va decidir regalar-la a Roosevelt «com un record d’aquest breu interludi en l’esclat de la guerra», en paraules del mateix líder britànic, segons va destacar al catàleg de la subhasta l’historiador Barry Phipps. «[La pintura] es considera comunament com la més important de Winston Churchill, amb la seva història entreteixida en la història del segle XX», va remarcar Phipps.

Notícies relacionades

Per la seva part, el representant de Christie’s Nick Orchard va destacar en un comunicat que «l’obsequi a Roosevelt remarca el fet que Churchill tenia el president nord-americà en alta consideració i assenyala els seus esforços conjunts per guiar les potències aliades cap al final de la Segona Guerra Mundial».

El líder britànic va començar a recrear escenes del Marroc a partir de 1935, quan el seu tutor de pintura, John Lavery, el va encoratjar a visitar el país. Churchill valorava la quarantena de quadros que va pintar allà, i en especial, els de Marràqueix, com ‘un tall’ per sobre de tot el que havia creat fins aquell moment, indica Phipps.