Fibromiàlgia ‘celebrities’ famosos

fcasals44845493 singer and actress lady gaga attends a photocall for the fil180831165107

fcasals44845493 singer and actress lady gaga attends a photocall for the fil180831165107 / FILIPPO MONTEFORTE

2
Es llegeix en minuts

La fibromiàlgiaés una malaltia crònica que provoca dolors als músculs i ossos i genera fatiga persistent i problemes amb el son i la memòria. Els pacients que conviuen amb aquesta malaltia tenen una exagerada hipersensibilitat en múltiples àrees del cos i punts predefinits.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va qualificar la fibromiàlgia com a malaltia el 1992 i les investigacions indiquen amb bastant consens que el seu origen és neurològic, i que el dolor resultaria de desequilibris neuroquímics en el sistema nerviós central.

De moment, no es coneix cura per a la fibromiàlgia. No obstant, no és una malaltia que empitjori amb el temps, i, fins i tot, pot modificar-se i millorar. Per combatre-la, els tractaments fets servir van enfocats a controlar-ne els símptomes, incloent-hi l’exercici, les teràpies conductuals i alguns fàrmacs.

A Espanya, el nombre d’afectats per la malaltia supera el milió de persones, especialment dones, el 90%-95% dels casos, tot i que també poden veure’s afectats els homes i els nens.

La delegada de Cultura, Turisme i Esport de l’Ajuntament de Madrid, Andrea Levy, ha comunicat aquest dijous que té aquesta malaltia, que l’obliga a conviure «amb un dolor crònic» que fa que «sortir de casa cada dia sigui un repte». No obstant, la política del Partit Popular no és l’única persona pública que té aquesta malaltia.

Lady Gaga

De fet, la cantantLady Gaga va assenyalar en diverses ocasions que tenia dolors musculars intensos, els que van ocasionar que cancel·lés la gira europea. Va ser el 2017 quan l’artista va publicar un tuit en què va revelar que tenia aquesta malaltia.

Morgan Freeman

Una altra estrella mundial que també va fer pública la seva malaltia va ser l’actor Morgan Freeman. El guanyador d’un Oscar per la seva actuació a ‘Millon dollar baby’ va tenir un accident de trànsit el 2008, en el qual es va fracturar una espatlla i un colze. Aquestes lesions van provocar que un dels seus nervis resultés danyat. Arran d’aquest esdeveniment, Freeman va començar a tenir fibromiàlgia i des d’aleshores el prestigiós intèrpret ha hagut de conviure amb la malaltia.

Kyle Richards

Kyle RichardsKyle Richards, una de les protagonistes del ‘reality’ ‘Mujeres ricas de Beberly Hills’, va comunicar que va emmalaltir de fibromiàlgia quan la seva mare es trobava malalta de càncer. Al principi, els metges van dir que estava davant una depressió, però Richards no entenia els símptomes de dolor crònic. Una amiga li va parlar de la fibromiàlgia i, després d’acudir a un especialista, li van confirmar el diagnòstic.

Sinead O’Connor

Notícies relacionades

Sinead O’ConnorUna altra estrella que es va sumar a la llista de pacients amb fibromiàlgia va ser la cantant i compositora irlandesa Sinead O’Connor. La guanyadora d’un premi Grammy va destacar en una entrevista que la fibromiàlgia no és guarible però sí manejable. La cantant va assegurar que ella tenia un llindar del dolor alt, però l’estrès era perjudicial per a la malaltia.

María José Campanario

María José CampanarioA escala nacional es pot destacar el cas de María José Campanario, que conviu amb la malaltia des de fa més de 13 anys. La dona de Jesulín de Ubrique va ser la primera famosa del panorama nacional que va declarar que en patia.

Temes:

Fibromiàlgia