Pop que va com un coet

Ana Mena: «No crec que sigui el moment d’anar a Eurovisió»

La malaguenya es consolida com una de les cantants espanyoles més sentides, també a Itàlia

Ana Mena: «No crec que sigui el moment d’anar a Eurovisió»
4
Es llegeix en minuts

El 2020, el pitjor any per a la música, Ana Mena (Estepona, 1997) es va propulsar com un coet gràcies a dos èxits consecutius que la van convertir en una de les artistes espanyoles més sentides tant a Espanya com a Itàlia, cosa que l’ha perfilat per a molts ‘eurofans’ com el perfecte relleu de Blas Cantó a Eurovisió 2022. «És una responsabilitat molt gran i no és que m’espanti, però potser ara mateix estic molt concentrada en les cançons que estan per sortir i compondre a l’estudi. No crec que fos el moment d’anar a Eurovisió... Tot i que mai se sap», respon sobre això.

Amb el seu últim gran èxit, ‘A un paso de la luna’, acaba d’aconseguir dues nominacions als premis Odèon a les categories de millor cançó i millor videoclip, i a més ha vist multiplicar-se encara més les seves reproduccions totals. Només deu artistes, inclosa ella, han aconseguit superar els 100 milions de ‘clics’. «Amb tot, el 2020 ha sigut un bon any, la gent ha acollit molt bé les cançons i això és important, perquè jo faig música perquè és la meva passió, però també perquè el públic les rebi i les disfruti», assenyala.

El camí ve de llarg, no obstant Ana Mena (Estepona, 1997) va començar a cantar als 7 anys, va guanyar concursos infantils com el premi Veo Veo i va aconseguir el paper de Marisol al biopic que es va fer per a la televisió. Després arribarien el cine (Pedro Almodóvar li va donar l’oportunitat a ‘La piel que habito’ d’encarnar la versió més jove de la filla d’Antonio Banderas) i la sèrie musical per a la petita pantalla ‘Vivo cantando’, moment a partir del qual va centrar els seus passos més de debò en la seva faceta de cantant. «Sempre que sigui possible compaginar música i interpretació, jo encantada, perquè van juntes. Quan cantes una cançó, també l’expliques. Però és veritat que la música és la meva vida, la meva passió, i que li dedico el cent per cent del meu temps. Si en tingués més, més n’hi donaria», afirma aquesta artista que acaba der ser confirmada a la ficció ‘Bienvenidos a Edén’, de Netflix.

Va ser el 2015 quan va llançar el seu senzill ‘No soy como tú crees’, un tema pop de so retro, a l’estil de Meghan Trainor, que poc té a veure amb el seu actual estil més aferrat a l’urbà llatí. «Era una artista en creixement, estudiant-se; avui dia també ho soc, perquè mai es deixa de millorar i evolucionar, però amb 18 anys, encara més», assenyala aquesta artista a qui és habitual veure canviar de registre.

Sobre aquesta elasticitat, que la va portar a col·laborar en anys següents amb artistes de perfil més llatí com CNCO, Gente de Zona o Becky G, insisteix: «Cada dia em trobo i cada dia canvio, però això no significa que no m’hagi trobat».

Seguint el seu olfacte, el 2018 va decidir dipositar la seva atenció a la vora contrària, la del Mediterrani. «Quan miràvem com treure la música fora del país, el primer impuls era Llatinoamèrica, però ens feia la sensació que estava obviant l’escena europea, on hi ha músics amb molta personalitat», explica. Així va arribar l’oportunitat de col·laborar amb un artista italià anomenat Fred de Palma que estava començant també a desenvolupar la seva música amb una cançó anomenada ‘D’estate non vale’. «Jo no tenia ni idea d’italià. Recordo que em van demanar una nota de veu per WhatsApp per veure com m’anava de to la cançó i que la vaig gravar al lavabo de casa. Ni m’imaginava el que havia de venir», diu.

Notícies relacionades

El que la motivava eren «les bones vibracions» d’un tema que, «quan acabava, volies tornar a reproduir». No es va equivocar i els bons resultats a Itàlia els van portar a repetir la fórmula, aquesta vegada amb un tema titulat ‘Una volta ancora’, un altre èxit encara més impressionant que va arribar a Espanya retitulat com ‘Se iluminaba’. Es pot dir que, d’alguna manera, l’evolució d’aquest tema va ser una metàfora de com havia sigut la carrera de Mena. «Va ser la cançó que estava com adormida i, quan va despertar, va durar més d’un any», diu sobre el que al 2020 va ser el segon tema més reproduït a Spotify Espanya.

«Continuar això ens suposava molta tensió i responsabilitat, però ‘A un paso de la luna’ va resultar ser bastant encertat», explica Mena sobre aquesta col·laboració amb un altre artista transalpí, Rocco Hunt, que l’ha consolidat com una celebritat a Itàlia, on actualment busca casa fixa per a les seves contínues anades i vingudes. No és estrany, per tant, que els seus plans musicals més immediats parlin tant espanyol com italià. «Hi ha molta música per venir en els dos idiomes», adverteix aquesta diva nacional que el 25 de febrer protagonitzarà un concert en streaming gratuït dels ‘Vodafone yu Music Shows’ i que es mostra preparada per deixar el seu segell també al 2021. Com ella canta, «‘Ana Mena: desde Málaga para el mundo’».

Temes:

Música