ARTISTA EN LLITERA

Ashley Judd, una odissea de 55 hores a la selva congolesa

L’actriu nord-americana va haver de ser traslladada en una hamaca i en moto després de trencar-se una cama per quatre llocs

Ashley Judd, una odissea de 55 hores a la selva congolesa
3
Es llegeix en minuts

En hamaca portada a coll pel mig de la selva i en una moto per camins de terra plens de sots. Així va ser l’odissea de 55 hores que va haver de viure Ashley Judd al Congo, després de trencar-se la cama per quatre llocs. Tot va començar amb una excursió a trenc d’alba. L’actriu nord-americana de 52 anys és una ferma defensora de la vida animal i dels simis bonobos en concret.

Ambaixadora de bona voluntat de l’ONU, viatja un parell de vegades a l’any a la selva del Congo per participar en accions i iniciatives en defensa dels esmentats simis que estan en perill d’extinció.

Durant el trajecte, l’actriu va ensopegar en el tronc d’un arbre caigut amb tan mala fortuna que es va fracturar la cama per quatre llocs. Al mig de la selva, l’ajuda mèdica s’aventurava difícil i lenta, per la qual cosa l’assistència i la traça dels seus acompanyants va resultar fonamental.

Ara, recuperant-se del contratemps i del sofert, la interpreti de ‘Heat’ i ‘Divergent’ ha volgut compartir el seu agraïment als que la van cuidar i els que amb el seu esforç van evitar que l’actriu perdés la cama.

«Amics, sense els meus germans i germanes congolesos, la meva hemorràgia interna probablement m’hauria matat o hauria perdut la cama», escriu en el seu compte d’Instagram al costat d’una foto d’ella sent traslladada en una llitera improvisada. «Em desperto plorant de gratitud, profundament commoguda per cada persona que va contribuir amb alguna cosa durant la meva esgotadora odissea de 55 hores», narra emocionada l’artista.

Cinc hores d’espera

En el seu relat, Ashley descriu els moments més immediats de l’accident i l’ajuda que va rebre dels seus acompanyants. «Dieumerci va estirar la cama i la va posar sota de la meva cama esquerra molt deformada per mirar de mantenir-la quieta. Estava trencada per quatre parts i tenia danyats els nervis. Dieumerci es va mantenir assegut al meu costat sense moure’s durant cinc hores. Ell va ser el testimoni del meu terrible sofriment».

Després d’una interminable espera, van arribar reforços per traslladar l’actriu, que detalla com un tal Papa Jean li va recol·locar la cama fracturada «Papa Jean va avaluar la meva cama trencada. Em va dir que mossegués un pal, em vaig aferrar a Maud i amb certesa, Papa Jean va manipular i va ajustar els meus ossos trencats per poder ser evacuada, mentre jo cridava i em cargolava de dolor. Ho va fer de manera tan metòdica i tan bé que va més enllà de la meva comprensió. Ell em va salvar. ¡I va haver de fer-ho dues vegades!», detalla l’actriu en un commovedor relat en el qual mostra el mal tràngol que va passar.

Viatge amb moto

Notícies relacionades

Després de tres hores per la selva en una hamaca, «els sis homes que em van portar ho van fer amb compte evitant moviments bruscos», l’actriu va haver de pujar a una moto per poder arribar a l’hospital. «Didier conduïa la moto. Em vaig asseure mirant cap enrere, recolzant la meva esquena a la seva. Quan em deixava anar o estava a punt d’esvanir-me ell m’advertia perr establir de nou la meva posició i em recolzés en ell. Maradona anava a la part posterior de la moto aguantant la meva cama trencada per sota del taló mentre jo sostenia la part superior amb les meves dues mans», revela sobre el dificultós trasllat. 

Judd també té especials paraules d’agraïment per a les dones d’un poblat que la van acollir i la van cuidar i durant el seu traslladat: «¡Les dones! Les meves germanes que em van abraçar. Elles em van beneir», i per a tot el personal sanitari que es va cuidar d’ella a l’Hospital Sunninghill de Johannesburg (Sud-àfrica).