Pulles musicals ‘indie’

Los Planetas arremeten contra la monarquia a ‘El rey de España’

El grup granadí treu la cançó aquest divendres amb el «cabal de desafecció, ira i sorna» dels seus últims llançaments

Los Planetas arremeten contra la monarquia a ‘El rey de España’
1
Es llegeix en minuts

El grup granadí Los Planetas ha anunciat que aquest divendres 19 de febrer publicaran un nou tema titulat ‘El rey de España’ que, com el seu nom indica, versarà sobre la monarquia amb tot el «cabal de desafecció, ira i sorna» de què han fet gal·la en els seus últims llançaments. Serà, tal com el descriu la seva oficina en uns nota de premsa, «rock and roll amb culpa i víctimes, inviolable i no subjecte a responsabilitat, dels actes del qual seran responsables les persones que els ratifiquin».

El seu irònic anunci arriba just un dia després de la detenció del raper Pablo Hasél per complir nou mesos de presó després de ser jutjat i condemnat per delictes d’enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona a causa dels seus versos i declaracions a les xarxes socials.

Aquest episodi, que segueix altres similars com el del raper Valtònyc, ha suscitat diversos manifestos reclamant la seva llibertat que han firmat influents membres de l’àmbit cultural com Joan Manuel Serrat, Pedro Almodóvar, Javier Bardem, Vetusta Morla, Santiago Auserón, Coque Malla, Ismael Serrano o Pedro Guerra.

Contra Miguel Bosé

Notícies relacionades

Gravat, barrejat i masteritzat per Carlos Díaz a El Refugio Antiaéreo de Granada el mes de gener passat, ‘El Rey de España’ ha sigut produït per Los Planetas i compta amb música i lletra del seu vocalista, Juan Ramón Rodríguez, més conegut com a Jota. Prendrà el relleu als seus llançaments més recents, els també àcids ‘La nueva normalidad’, en què denunciaven les injustícies del lliure mercat i la propietat privada, i ‘El negacionista’, en què recorrien a la imatge de Miguel Bosé per arremetre contra la propaganda.

‘Zona temporalmente autónoma’ (2017) va ser l’últim disc d’aquesta ja veterana formació granadina, fonamental en l’aparició de la música alternativa a Espanya, que va començar la seva etapa el 1994 amb ‘Super 8’ i que compta amb diversos àlbums emblemàtics del gènere com ‘Una semana en el motor de un autobús’ (1998).