Iniciativa cultural i benèfica

Les botes de Messi, una obra d’art digna del MNAC

El museu barceloní exposa el calçat amb què l’argentí va batre el rècord de gols de Pelé

Les botes de Messi, una obra d’art digna del MNAC
2
Es llegeix en minuts

¿És el futbol una disciplina que es pot elevar a la categoria d’art? Si qui l’exerceix és Leo Messi, la resposta és rotundament sí, i així ho ha entès també el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), que des d’aquest divendres exposa les botes amb què l’astre argentí va batre el rècord mundial de gols (644) marcats amb un sol club, el Barça.

L’objectiu de la iniciativa del MNAC és subhastar, el mes d’abril, les botes i destinar-ne els beneficis al programa Art i Salut. Adidas i Messi han donat al museu de Montjuïc les botes originals amb les quals el ‘10’ blaugrana va superar la plusmarca que ostentava Pelé amb el Santos. El gol, marcat al Valladolid el 23 de desembre, va ser un digníssim exponent artístic del futbol: una passada de taló de Pedri, un altre Da Vinci de la pilota en potència, un control exquisit de Messi i un xut creuat amb l’esquerra, el pinzell amb què ha compost la seva magna obra, fora de l’abast del porter.

El museu barceloní ha informat aquest divendres que les botes ja estan exposades i es mantindran a la Sala Oval durant un mes. «Marcaran un gol més», assenyala un comunicat del MNAC, ja que ajudaran nens i nenes amb malalties oncològiques o altres patologies greus, així com les seves famílies.

El MNAC les subhastarà i dedicarà els beneficis al programa Art i Salut, una iniciativa pionera que el museu porta a terme des del 2018 al costat de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i l’Institut Català de la Salut. A través de diversos projectes, aquest programa utilitza l’art com una eina terapèutica i preventiva per ajudar a millorar la salut física i emocional del conjunt de la ciutadania.

Notícies relacionades

Per Messi, a part de l’alegria d’arribar a la fita històrica de marcar 644 gols amb el mateix club, «el més important és poder tornar alguna cosa als nens que lluiten amb la seva salut». El futbolista ha expressat a través d’un comunicat que espera que «la subhasta d’abril generi molta consciència sobre aquesta gran causa».

El programa Art i Salut forma part del treball que el MNAC desenvolupa per trencar barreres –socials, econòmiques, de coneixement– i reforçar la seva dimensió social, convertint-se en un espai per a totes les minories que conformen la realitat social. Si la primera edició va permetre treballar amb dones d’origen cultural divers (immigrants o refugiades) que presenten un trastorn per estrès posttraumàtic i que pateixen situacions de vulnerabilitat social, aquest any estarà dedicat a millorar la salut i el benestar de nens i nenes amb malalties oncològiques i altres malalties greus i les seves famílies, especialment durant la seva estada a l’hospital.

Temes:

MNAC Messi