Adeu a un mestre de la moda

Mor el dissenyador Pierre Cardin

L’estilista, de 98 anys, va ser el creador del prêt-à-porter

1
Es llegeix en minuts
Mireya Roca
Mireya Roca

Periodista

ver +

El dissenyador Pierre Cardin, estilista visionari i pioner del prêt-à-porter, ha mort aquest dimarts als 98 anys, segons ha anunciat la seva família a l’agència AFP. Cardin, nascut a Itàlia però instal·lat a París des del 1945, ha mort a l’Hospital Americà de Neuilly, als afores de la capital francesa.

Cardin, fill d’immigrants italians, es va convertir en un home de negocis mundialment conegut. Va crear un empori amb el seu nom, va participar amb André Courrèges i Paco Rabanne en la renovació de l’alta costura francesa en el període de postguerra i va encadenar al llarg de la seva trajectòria al món de la moda nombroses creacions futuristes.

«És un dia de gran tristesa per a tota la nostra família, Pierre Cardin ja no hi és. El gran dissenyador de moda que va ser, va travessar el segle, i va deixar a França i al món un llegat artístic únic al món, però no només», ha escrit la seva família en un comunicat. «Estem orgullosos de la seva tenaç ambició i de l’audàcia que va demostrar al llarg de la seva vida. Home modern amb múltiples talents i una energia inesgotable, es va involucrar ben aviat en els fluxos de la globalització de béns i el comerç», afegeix el text.

Pierre Cardin va ser un pioner: va obrir abans que molts d’altres un «lloc» en un gran magatzem i va fer desfilar a homes. Així mateix, va adoptar un sistema de llicències a gran escala que li assegurava una difusió al món sencer, estampant el seu nom en productes tan variats com corbates, cigarrets, perfums o aigua mineral.

Notícies relacionades

Sempre precursor, es va dirigir ben aviat a l’Àsia, on gaudia d’una gran reputació: va viatjar des del 1957 al Japó, llavors en plena reconstrucció, i va organitzar desfilades a la Xina des del 1979.

«Italià de naixement, Pierre Cardin mai va oblidar els seus orígens, al mateix temps que mostra un amor incondicional per França», escriu la seva família. «Consagració suprema, és finalment el primer modista en entrar a l’Acadèmia de Belles Arts, amb què fa que la moda sigui reconeguda com un art de ple dret. Prova d’això és avui la seva espasa d’acadèmic que va crear ell mateix i en què estan gravats els símbols del seu èxit», conclou el text.

Temes:

França Disseny