NOVES FORMES DE DIFUSIÓ

Dels videojocs a la música: Twitch és la nova plataforma per a artistes

Propietat d’Amazon, Inc., el portal que permet les emissions en directe, guanya adeptes entre músics i cantants

2
Es llegeix en minuts

Si hi ha una plataforma que està guanyant terreny en el mercat saturat d’internet és Twitch, un portal per transmetre vídeos en directe que ja va conquerir el món dels videojocs i que està sent fonamental per a molts artistes durant la pandèmia.

La precària situació que el coronavirus ha deixat en la indústria musical ha accelerat el nombre de cantants que recorren a aquesta eina com a alternativa als concerts: Les actuacions ‘online’ es van triplicar aquesta primavera, comparada amb l’anterior, i els continguts musicals creixen un 550% any rere any, segons ha assegurat la companyia.

«La música ja no és un joc a Twitch, és una categoria completa», va tuitejar recentment el vicepresident de continguts musicals, Tracy Patrick Chan, un fitxatge recent que ha treballat a YouTube i a Spotify, les dues eines que actualment manen en la indústria discogràfica.

Un dels artistes que han recorregut a aquest híbrid, meitat portal de televisió meitat xarxa social, és el veneçolà Peche, que després de protagonitzar sèries de televisió com ‘Isa TKM’ es va llançar al món musical en solitari.

26 milions de visitants diaris

«Al començament de la pandèmia vaig passar una situació econòmica molt just i vaig haver de prendre una feina secundària que no té res a veure amb la meva carrera per pagar altres factures», explica l’artista.

Gràcies a les xarxes socials va poder mantenir la faceta creativa fins que va arribar Twitch a la primavera i va començar a tocar música en una plataforma amb una massa de seguidors –uns 26 milions de visitants diaris– que es connecta principalment per veure com altres usuaris juguen a videojocs.

«Em sentia sol en el desert, però va començar a arribar més gent i més públic», recorda. Són molts els que han trobat en Twitch una manera d’ingressar uns diners que abans arribaven gràcies a les actuacions en directe. Els usuaris més actius poden guanyar uns 25.000 dòlars a l’any.

I el cas de Peche no és l’únic: En menys de nou mesos, de gener a setembre, la quantitat de músics que aviat podrien sumar aquestes quantitats ha crescut més del 700%, segons la companyia, propietat del gegant Amazon.

«Vam començar a fer cada cop més cançons en línia i ara, gairebé després d’un any, hem decidit elaborar tot un disc a Twitch en directe –anuncia Peche. Que la gent vegi el procés des de zero».

Contracte de col·laboració

El veneçolà s’ha convertit en el primer artista que firma un contracte de col·laboració amb la companyia per escriure, gravar i estrenar el seu disc, «Myself First», a través de la plataforma. «La gent s’involucra –considera. Hi ha cançons que són clarament favorites del públic».

Notícies relacionades

Tot i així, la unió de Twitch amb la indústria musical no ha sigut fàcil: fa un mes, l’empresa va haver de demanar disculpes per haver infringit els drets d’autor, perquè alguns usuaris amb molta audiència utilitzen cançons en les seves transmissions sense pagar drets. De moment ha llançat un catàleg propi i estan en converses amb les grans discogràfiques.

Fa una dècada, YouTube va haver de fer el mateix perquè els artistes pengessin allà els seus videoclips. Avui no s’entén la indústria musical sense aquest portal de vídeos. En el futur, TikTok es presenta com la xarxa social fonamental per viralitzar cançons i Twitch podria ser el lloc per tocar-les i fins i tot crear-les. 

Temes:

Internet