'TAMBORILERO' AL PEU DEL CANÓ

Raphael: «Per ser artista cal néixer, un artista no es fa»

El cantant de Linares celebra els seus 60 anys sobre els escenaris amb 'Raphael 6.0', el seu nou treball discogràfic

zentauroepp55971657 madrid  24 11 2020   el cantante raphael durante la entrevis201125174248

zentauroepp55971657 madrid 24 11 2020 el cantante raphael durante la entrevis201125174248 / Zipi

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Raphael està de celebració. I és que el pròxim 27 de novembre l’artista nascut a Linares fa 77 anys publica ‘Raphael 6.0’, un nou treball discogràfic amb què celebra 60 anys als escenaris. Sis dècades en les quals l’intèrpret de ‘Yo soy aquel’ i ‘Escándalo’ ha trencat tots els rècords i s’ha convertit en un dels grans artistes vius de la música espanyola.

Per commemorar l’efemèride, Raphael ha publicat un disc en el qual, segons ha confessat, cantarà alguns «temes que sempre havia volgut cantar i mai havia gravat». Unes cançons en les quals estarà acompanyat per Manuel Carrasco, Luis Fonsi, Pablo Alborán, Alejandro Fernández, Vanesa Martín, Pablo López, Mikel Izal, Natalia Lafourcade, Mon Laferte, Gloria Trevi, Omara Portuondo i Luciano Pereyra.

En declaracions a Europa Press, el cantant ha lamentat que en aquests moments el sector musical, «està tot molt aturat» pel coronavirus, «però als que ens agrada això seguim treballant en la intimitat, continuem treballant per quan puguem ensenyar-ho la gent», ha dit. Molt sincer, Raphael ha criticat que la cultura sigui la «gran oblidada».

Tornada als escenaris

L’artista ha explicat que va passar les setmanes de confinament «tancat» a casa, «igual que tothom», i que va aprofitar aquells dies de confinament «per descansar, per planejar què havia de fer i per gravar»«Em sentia molt malament, però ara ja em sento bé, el 19 desembre torno als escenaris», ha celebrat il·lusionat.

Com cada any per la nit de Nadal, Raphael serà present a TVE amb un programa especial, acompanyat de diversos artistes. «Hi seré present com cada any. El xou està molt basat en el que és el disc», ha concretat.

Així mateix, Raphael ha destacat que «indubtablement» està aquí «com un clàssic, però un clàssic que continua estudiant i continua millorant amb el temps»«Més aviat semblo un noi jove que comença, tinc les mateixes o millorades forces. estic molt practicat, soc una persona molt sana, les meves forces no poden ser millors amb els anys que tinc», ha explicat l’artista, mentre ha indicat que té «ganes no, el següent» de poder pujar a un escenari de nou.

Raphael al Palau Sant Jordi, el 2019. / JOSEP GARCÍA

El cantant de ‘Mi gran noche’ ha comentat que, tot i que ha tingut la «immensa sort» de tenir moltes grans nits, la seva gran nit, la seva gran actuació, «sempre és la propera»«En recordo moltes, no podria escollir-ne només una, la propera serà la millor», ha assegurat.

Nou disc

Respecte al seu nou disc, el 83è de la seva carrera, ha assenyalat que el troba «preciós i sobretot molt original». «He cantat cançons que m’agraden, que no són meves perquè les meves són una altra cosa, i les he volgut cantar amb companys fenomenals tots», ha celebrat. En el seu nou àlbum, l’artista interpreta clàssics com ‘Me olvidé de vivir’ al costat de Manuel Carrasco; ‘Vivir así es morir de amor’, amb Gloria Trevi; o ’Lucha de gigantes’ al costat de Mikel Izal.

«A mi les cançons que m’agraden al llarg de la meva vida sempre les guardo al meu cap i em dona molt bon resultat. Totes són grans cançons que m’han agradat molt», ha indicat l’artista, que ha assegurat que li agraden «totes» les col·laboracions del disc ja que tots «estan fenomenal».

Notícies relacionades

Sobre quina d’aquestes cançons agradarà més als seus seguidors, el cantant ha respost que això ho podrà dir quan les estreni en un escenari. «No té res a veure una cançó gravada en un disc a cantar-la en directe. Quan la cantes en directe és quan li treus tot el partit que aquesta cançó té», ha precisat.

Finalment, Raphael ha explicat que per ser artista «primer ha de ser artista, cal néixer, un artista no es fa, neix, com neixen pintant, esculpint o escrivint»«això es porta dins, és la llavor que portes dins, no s’aprèn. Cantar es pot aprendre, si tens una veu mitjanament bé pots treure’n partit, però si ets pèssim artista no hi ha manera», ha conclòs el genial artista.

Temes:

Raphael