SEGONA PART MILLOR

El Kazakhstan fa les paus amb Borat

Una campanya turística fa seva el 'Very nice' de l'estrafolari personatge creat per Sacha Baron Cohen

zentauroepp55520907 file photo  actor sacha baron cohen  who played the characte201027170059

zentauroepp55520907 file photo actor sacha baron cohen who played the characte201027170059 / Phil McCarten

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La relació del Kazakhstan amb Borat Sagdiyev, el periodista kazakh racista i groller creat per l’humorista britànic Sacha Baron Cohen, ha entrat en una nova etapa.

Si en el seu dia, el país d’Àsia Central i antiga república soviètica va prohibir la primera pel·lícula, ‘Borat’ (2006), per la imatge caricaturesca que donava del país i dels seus habitants, arran de l’estrena del nou film del peculiar personatge, ‘Borat, siguiente película documental’, les autoritats de turisme del Kazakhstan han decidit unir-se al seu ‘enemic’ i han manllevat una de les frases més recurrents del peculiar periodista, ‘Very nice!’ (’Molt agradable’), per convertir-la en l’eslògan d’una campanya turística.

«Calia trobar una manera de treure partit de tota aquesta publicitat», ha declarat Dennis Keen, un nord-americà que viu al Kazakhstan des de fa anys i que va tenir la idea d’aquesta campanya. En els anuncis es veuen turistes descobrint bonics paratges naturals, ciutats modernes, una gastronomia deliciosa i un poble acollidor, i tots ells exclamant el popular «Very nice!».

«L’eslògan de Borat és molt adaptable, per la qual cosa vam anar a veure els responsables turístics del país i es van mostrar entusiastes amb la idea», ha dit Keen, que organitza visites guiades de la ciutat més gran del país, Almati, i ha participat en aquest projecte de forma voluntària.

Protestes contra Borat 

Notícies relacionades

Si bé molts usuaris d’internet kazakhs han elogiat aquesta iniciativa, la segona pel·lícula de Borat també ha obert velles ferides entre alguns ciutadans kazakhs.

En un vídeo titulat ‘Les mares volen castigar Borat per ultratjar la nació kazakh’, publicat a les xarxes socials dissabte passat i difós pel diari rus ‘Nóvaia Gazeta’, es veu un grup de dones amb màscares que cremen una efígie de cartró de l’humorista britànic.