òbit

Mor als 58 anys James Redford, fill de Robert Redford

Documentalista i activista mediambiental, estava casat i tènia dos fills

zentauroepp1492707 redford201019172743

zentauroepp1492707 redford201019172743 / FRED PROUSER

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Cop dur per a la família de Robert Redford (84 anys). James Redford, el tercer dels quatre fills de l’actor nord-americà, ha mort als 58 anys, després de dos anys greument malalt.

La notícia la va donar la seva dona, Kyle Redford, a qui James va conèixer a l’institut, divendres en un missatge a les xarxes socials: «Jamie ha mort avui. Estem desconsolats. Va viure una vida bonica i impactant i molts el van estimar. El trobarem a faltar profundament. Com a dona seva des de fa 32 anys, estic molt agraïda pels dos fills meravellosos que vam criar junts. No sé què hauríem fet sense ells els últims dos anys», ha publicat la viuda a Twitter al costat d’una combinació de quatre fotografies en què apareix James amb la mateixa Kyle i els seus dos fills, Lena i Dylan.

Tercer dels quatre fills que l’intèrpret d’‘Ordinary people’ va tenir amb Lola van WagenenJames va néixer a Nova York el 1962 i els seus problemes de salut li van començar als 15 anys i va ser als 25 quan li van diagnosticar una colangitis esclerosant, una malaltia inflamatòria progressiva dels conductes biliars d’origen autoimmune que afecta el fetge.  Finalment, el 1993, James va haver de sotmetre’s a dos trasplantaments de fetge per superar la seva malaltia.

Estudiant de Literatura i Cine a la Universitat de Colorado, el fill de Robert Redford va encaminar els seus passos professionals cap a al món del documental i, igual com el seu progenitor, l’activisme social i la protecció del medi ambient. Amb el seu pare, va fundar The Redford Center, una oenagé que produeix i patrocina projectes que tenen com a objectiu fomentar treballs documentals que presenten persones, comunitats i organitzacions que prenen mesures per protegir i restaurar el planeta.

Treball documental

Amb aquesta fundació, James va produir un dels seus treballs més cèlebres, ‘Happening: A clean energy revolution’ (2017), un viatge personal pels EUA en els inicis de les energies netes i sostenibles. També va rodar ‘Raise de river vr. Move the ocean’ (2018), centrat en la catàstrofe mediambiental del delta del riu Colorado, avui dia totalment sec.

Notícies relacionades

Un altre dels seus documentals més celebrats és ‘The kindness of strangers’, una mirada sobre el drama de les llistes d’espera i les persones afectades per la donació i el trasplantament d’òrgans, basada en la seva pròpia experiència. D’aquesta vivència James va fundar el James Redford Institut, dedicat a la promoció i conscienciació sobre la donació d’òrgans.

James és el segon fill que perd Robert Redford, ja que el 1959 va morir per mort sobtada el seu primer fill, Scott.

Temes:

Malalties Fills